Na majówkę podaj białą kiełbasę z grilla. Sekretem smaku jest piwna marynata. Tak dobra, że będą ustawiać się do niej w kolejce

Anna Daniluk
Soczysta biała kiełbasa z grilla to mięsny przysmak idealny na majówkę.
Soczysta biała kiełbasa z grilla to mięsny przysmak idealny na majówkę. gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Przyrumieniona biała kiełbasa z grilla to klasyk polskich spotkań pod chmurką. Ale jeśli zamarynujesz ją wcześniej w piwie z czosnkiem i ziołami – odkryjesz jej zupełnie nowe oblicze. Nie wspomnę, że będzie przyjemnie skwierczeć na ruszcie. Gwarantuję, że ta bardzo prosta marynata polepszy smak grillowanego mięsa.

W skrócie:

Biała kiełbasa z grilla – przepis z piwną marynatą

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny marynowania.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy,

  • 250 ml jasnego piwa,

  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub kilka świeżych gałązek,

  • świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić białą kiełbasę z grilla?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Zanurz kiełbasy, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  2. Następnie rozpal lub rozgrzej grill w zależności od rodzaju.

  3. Kiełbasy wyjmij z marynaty i grilluj na średnim ogniu przez 10-12 minut, często obracając.

  4. Powinny być zarumienione i chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku. Najlepiej, gdy będą skwierczeć na ruszcie, a po wgryzieniu się tłuszcz będzie smakowicie tryskał.

  5. Białą kiełbasę z grilla podawaj z kromką świeżego chleba, kiszonymi ogórkami i odrobiną musztardy. Świetnie pasuje też sałatka ziemniaczana lub domowa mizeria.

Biała kiełbasa w piwnej marynacie to danie, które nie udaje wegetariańskich zamienników. Smakuje prawdziwym mięsem, pachnie ziołami i można wyczuć w niej lekko chmielową nutę. Zachęcam cię do podawania jej na spotkaniach ze znajomymi w trakcie majówki i na spotkaniach rodzinnych. To przepis, który zrobi wrażenie, ale nie wymaga mistrzostwa kulinarnego. Idealny na rodzinne grillowanie w czasie urlopu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl