Została ci kiełbasa po grillu? Sprawdź, jak długo możesz trzymać ją w lodówce. Lepiej nie ryzykować po tym czasie

Gabriela Fedyk
Kiełbasę z grilla najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub owiniętą folią aluminiową.
Kiełbasę z grilla najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub owiniętą folią aluminiową. freepik
Polskie biesiadowanie przy grillu odbywa się przy suto zastawionym stole. Kilogramy kiełbasy trafiają na ruszt, a później nierzadko zdarza się, że nie są zjedzone i lądują w lodówce. No właśnie – jak długo grillowana kiełbasa może tam leżeć? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać grillowaną kiełbasę i do kiedy nadaje się do zjedzenia.

Spis treści

Jak przechowywać grillowaną kiełbasę? Praktyczny poradnik

Grillowana kiełbasa musi się pojawić podczas wiosennych i letnich spotkań na świeżym powietrzu. Ale jak to bywa, często przesadzamy z ilością i na ruszt trafia więcej mięsa, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jeśli została ci porcja z ostatniego grilla, warto zadbać o odpowiednie przechowanie. Dzięki temu zachowa smak, aromat i będzie bezpieczna do zjedzenia.

Pamiętaj, żeby kiełbasę z grilla przechowywać w lodówce. Co ważne, kiełbasa musi całkowicie wystygnąć, zanim wsadzisz ją do lodówki. Umieść ją w szczelnym pojemniku lub owiń folią aluminiową. Dzięki temu nie wyschnie i nie przejdzie innymi zapachami (ani jej zapach nie przejdzie na inne produkty). W takich warunkach kiełbasa z grilla będzie zdatna do zjedzenia przez 3-4 dni.

Pamiętaj: mięso z grilla nie lubi ciepła! Zostawianie go na stole przez kilka godzin może skończyć się nieprzyjemnościami. Bezpieczna temperatura przechowywania to poniżej 4-8 stopni Celsjusza w lodówce oraz do -18 stopni Celsjusza w zamrażarce.

A czy kiełbasę z grilla można zamrozić? Jeśli nie planujesz zjeść kiełbasy z grilla od razu, możesz ją też zamrozić. Najpierw zawiń w folię spożywczą, potem przełóż do woreczka lub pojemnika i zapisz na nim datę. Kiełbasa przechowywana w zamrażarce będzie dobra nawet przez 2-3 miesiące.

Podobnie postępuj w przypadku innych mięs z grilla: ostudź, szczelnie zapakuj i trzymaj w lodówce do 4 dni, albo zamroź. Dobrze spakowane mięso nie tylko dłużej zachowa świeżość, ale też nie straci na smaku i konsystencji.

Jak podgrzać kiełbasę z grilla? Najlepsze sposoby na pyszną kiełbasę

Została ci kiełbasa z grilla i szukasz pomysłu, co z nią zrobić? Możesz podgrzać ją lub przyrządzić na różne sposoby:

  • Na patelni – smaż przez kilka minut z każdej strony. Możesz dodać odrobinę masła albo oliwy dla smaku i chrupkości.

  • W piekarniku – podgrzewaj przez ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, najlepiej pod przykryciem (np. w naczyniu żaroodpornym), żeby nie wyschła.

  • W mikrofalówce – szybki sposób, choć może wyjść mniej chrupka. Przykryj ją talerzem lub papierem, żeby nie pryskała.

Możesz też pokroić ją w plastry lub kostkę i wrzucić na podsmażaną cebulkę albo do jajecznicy czy zapiekanki z resztek. Dopasuj do swoich preferencji i składników, jakie masz pod ręką – w każdej wersji będzie pysznie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl