Spis treści
Szparagi, czyli wiosenny przysmak
Szparagi to jedne z najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych. Ich delikatny, lekko orzechowy smak i chrupka konsystencja czynią je prawdziwym rarytasem na wiosennych stołach. Zielone, białe, a coraz częściej także fioletowe — szparagi nie tylko cieszą podniebienie, ale i wspierają zdrowie.
Zawierają kwas foliowy, witaminy C oraz z grupy B, A, E czy PP, a także przeciwutleniaczy, które wspomagają układ krążenia i działają przeciwzapalnie. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika są też idealne dla osób dbających o linię. Aby jednak w pełni cieszyć się ich smakiem i właściwościami, warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze.
Jak kupować szparagi? O tym pamiętaj!
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu szparagów?
Zwróć uwagę na łodygi. Zielone szparagi powinny być dość cienkie, a białe co najwyżej średniej grubości. To ważne, aby warzywo nie było łykowate.
Wybieraj pęczki, w których szparagi są podobnej grubości. W ten sposób wszystkie ugotują się w podobnym czasie.
Sprawdź stopień stwardnienia. Weź pęczek w dłoń i złap delikatnie jednego szparaga, sprawdzając sprężystość. Jeśli „ugina się” on dość wysoko, to znaczy, że może być mocno zdrewniały. Wykonuj ten trik delikatnie, by nie połamać szparagów, których jeszcze nie kupiłaś!
Zwróć uwagę na to, czy szparagi w sklepie lub na targowisku stoją w wodzie. To przedłuża ich świeżość.
Na szparagach nie może być śladów pleśni! Szczególnie przyjrzyj się dołom łodyżek.
Główki szparagów powinny być jędrne i zamknięte.
Dodatkowa rada dotycząca przechowywania: szparagi najlepiej przechowywać w lodówce, pionowo, z końcami zanurzonymi w wodzie (np. w słoiku) i przykryte folią aluminiową. W ten sposób zachowają świeżość nawet przez kilka dni. Pamiętaj o codziennej wymianie wody.
