Jak umyć szczypiorek, żeby był naprawdę czysty? Prosty sposób, który warto znać

Gabriela Fedyk
Szczypiorek to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom świeżości i aromatu
Szczypiorek to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom świeżości i aromatu Ladanifer/Getty Images
Szczypiorek to jedno z tych ziół, które potrafią odmienić każde danie – od jajecznicy po ziemniaki z twarogiem. Aby jednak cieszyć się jego świeżym smakiem bez niespodzianek, warto wiedzieć, jak go prawidłowo umyć. Podpowiadamy, jak krok po kroku umyć szczypiorek, żeby był idealnie czysty, świeży i gotowy do siekania.

Spis treści

Czy szczypiorek należy myć?

Szczypiorek zdecydowanie warto opłukać przed użyciem – nawet jeśli wygląda na czysty. Przez to, że rośnie blisko ziemi, może mieć na sobie drobinki piasku, resztki ziemi lub niewidoczne zanieczyszczenia. Wystarczy przepłukać go pod bieżącą, zimną wodą i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Jeśli kupujesz szczypiorek na targu, w sklepie lub od lokalnych dostawców, tym bardziej warto poświęcić chwilę na jego dokładne umycie.

Jak prawidłowo myć szczypiorek?

Szczypiorek to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom świeżości i aromatu. Świetnie pasuje do jajek, twarożku, zup czy ziemniaków. Zanim jednak trafi na talerz, warto go odpowiednio przygotować. Oto jak prawidłowo umyć szczypiorek, by był czysty, chrupiący i gotowy do krojenia.

  1. Z pęczka szczypiorku usuń zżółknięte lub nadgnite elementy i odetnij końcówki.

  2. Szczypiorek ułóż w pęczku i opłucz pod bieżącą, chłodną wodą.

  3. Zanurz go na chwilę w misce z wodą – szczególnie wtedy, jeśli podejrzewasz, że w szczypiorku może być piasek.

  4. Osusz go delikatnie – najlepiej na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Możesz go też zostawić w przewiewnym miejscu. Warto to zrobić – dobrze osuszony szczypiorek łatwiej się sieka, nie ślizga się i nie skleja.

Jak długo szczypiorek zachowuje świeżość?

Jeżeli planujesz użyć świeżego szczypiorku w ciągu czterech do sześciu dni, możesz go przechowywać w temperaturze pokojowej. Szczypiorek dłużej pozostanie chrupiący (przez dziesięć do nawet czternastu dni), jeśli będzie przechowywany w lodówce. Mrożony szczypiorek możesz przechowywać w zamrażarce od czterech do sześciu miesięcy. Najdłuższy okres przydatności ma suszony szczypiorek – może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez dwa do trzech lat bez zepsucia.

A jak rozpoznać zepsuty szczypiorek? Zmieni kolor na brązowy lub żółty, zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach lub będzie śliski w dotyku. W takim przypadku najlepiej się go pozbądź.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl