Spis treści
Czy szczypiorek należy myć?
Szczypiorek zdecydowanie warto opłukać przed użyciem – nawet jeśli wygląda na czysty. Przez to, że rośnie blisko ziemi, może mieć na sobie drobinki piasku, resztki ziemi lub niewidoczne zanieczyszczenia. Wystarczy przepłukać go pod bieżącą, zimną wodą i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym lub w wirówce do sałaty. Jeśli kupujesz szczypiorek na targu, w sklepie lub od lokalnych dostawców, tym bardziej warto poświęcić chwilę na jego dokładne umycie.
Jak prawidłowo myć szczypiorek?
Szczypiorek to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom świeżości i aromatu. Świetnie pasuje do jajek, twarożku, zup czy ziemniaków. Zanim jednak trafi na talerz, warto go odpowiednio przygotować. Oto jak prawidłowo umyć szczypiorek, by był czysty, chrupiący i gotowy do krojenia.
Z pęczka szczypiorku usuń zżółknięte lub nadgnite elementy i odetnij końcówki.
Szczypiorek ułóż w pęczku i opłucz pod bieżącą, chłodną wodą.
Zanurz go na chwilę w misce z wodą – szczególnie wtedy, jeśli podejrzewasz, że w szczypiorku może być piasek.
Osusz go delikatnie – najlepiej na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Możesz go też zostawić w przewiewnym miejscu. Warto to zrobić – dobrze osuszony szczypiorek łatwiej się sieka, nie ślizga się i nie skleja.
Jak długo szczypiorek zachowuje świeżość?
Jeżeli planujesz użyć świeżego szczypiorku w ciągu czterech do sześciu dni, możesz go przechowywać w temperaturze pokojowej. Szczypiorek dłużej pozostanie chrupiący (przez dziesięć do nawet czternastu dni), jeśli będzie przechowywany w lodówce. Mrożony szczypiorek możesz przechowywać w zamrażarce od czterech do sześciu miesięcy. Najdłuższy okres przydatności ma suszony szczypiorek – może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez dwa do trzech lat bez zepsucia.
A jak rozpoznać zepsuty szczypiorek? Zmieni kolor na brązowy lub żółty, zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach lub będzie śliski w dotyku. W takim przypadku najlepiej się go pozbądź.
