Na obiad podaj sakiewki z białą kiełbasą z surówką z chrzanem. Przepis zachwalają gospodynie. Tym daniem urozmaicisz wielkanocne menu

Anna Daniluk
Domowe sakiewki z białą kiełbasą to pomysł na obiad wielkanocny od Koła Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa.
Domowe sakiewki z białą kiełbasą to pomysł na obiad wielkanocny od Koła Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa. Koło Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa
Sakiewki z białą kiełbasą to rodzaj pierożków, które nadziewane są białą kiełbasą. Możesz zaskoczyć gości podaniem ich do żurku, barszczu białego lub jako samodzielne danie. Przepisem podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa z województwa łódzkiego. Poznaj sposób na pomysłowe sakiewki z białą kiełbasą nie tylko na Wielkanoc.

W skrócie:

Sakiewki z białą kiełbasą – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na ciasto:

  • 560 g mąki pszennej,

  • 250 g wody ciepłej,

  • 1 jajko,

  • 20 g oleju.

Na farsz:

  • 6-8 sztuk surowej białej kiełbasy,

  • 1 średnia cebula,

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek do smaku,

  • 1 liść laurowy i ziele angielskie do gotowania sakiewek.

Na surówkę:

  • 1/4 białej kapusty,

  • 1 duża marchewka,

  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu,

  • 2 łyżki majonezu lub śmietany,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Jak zrobić sakiewki z białą kiełbasą?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj jajko, wodę i wyrób ciasto.

  2. Z kiełbas ściągnij osłonki, mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną i usmażoną cebulę.

  3. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Powstały farsz zamieszaj.

  4. Małe porcje farszu nałóż na wycięte z ciasta krążki i zlep sakiewki.

  5. Wodę na pierogi posól i dodaj troszkę oleju, doprowadź do wrzenia.

  6. Sakiewki gotuj do czasu wypłynięcia w wodzie z listkiem laurowym oraz zielem angielskim.

  7. Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach.

  8. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

  9. Chrzan wymieszaj ze śmietaną lub majonezem, dodaj do warzyw.

  10. Całość dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

  11. Gotowe sakiewki z białą kiełbasą podawaj z surówką z chrzanu i kiełbasy.

Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa w gminie Bełchatów, które oficjalnie zaczęło działać we wrześniu 2022 roku. Aktualnie inicjatywa zrzesza ponad 30 aktywnie działających osób.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez PolskaPress. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl