W skrócie:
Sakiewki z białą kiełbasą – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na ciasto:
560 g mąki pszennej,
250 g wody ciepłej,
1 jajko,
20 g oleju.
Na farsz:
6-8 sztuk surowej białej kiełbasy,
1 średnia cebula,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek do smaku,
1 liść laurowy i ziele angielskie do gotowania sakiewek.
Na surówkę:
1/4 białej kapusty,
1 duża marchewka,
2-3 łyżeczki tartego chrzanu,
2 łyżki majonezu lub śmietany,
natka pietruszki,
sól, pieprz i cukier do smaku.
Jak zrobić sakiewki z białą kiełbasą?
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wsyp do miski. Dodaj jajko, wodę i wyrób ciasto.
Z kiełbas ściągnij osłonki, mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną i usmażoną cebulę.
Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Powstały farsz zamieszaj.
Małe porcje farszu nałóż na wycięte z ciasta krążki i zlep sakiewki.
Wodę na pierogi posól i dodaj troszkę oleju, doprowadź do wrzenia.
Sakiewki gotuj do czasu wypłynięcia w wodzie z listkiem laurowym oraz zielem angielskim.
Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Chrzan wymieszaj ze śmietaną lub majonezem, dodaj do warzyw.
Całość dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Gotowe sakiewki z białą kiełbasą podawaj z surówką z chrzanu i kiełbasy.
Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Dobrzelowa w gminie Bełchatów, które oficjalnie zaczęło działać we wrześniu 2022 roku. Aktualnie inicjatywa zrzesza ponad 30 aktywnie działających osób.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez PolskaPress. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
