Na ostatki przygotuj sałatkę „dopieszczony śledź”. Rybny przysmak poleca Koło Gospodyń Wiejskich. Sekret smaku tkwi w zalewie

Anna Daniluk
Smakowita sałatka „dopieszczony śledź” to wyborny rarytas na ostatki lub rodzinne spotkania.
Smakowita sałatka „dopieszczony śledź” to wyborny rarytas na ostatki lub rodzinne spotkania. Koło Gospodyń Wiejskich Janowo/materiały prasowe
Na imprezową przystawkę lub postną przekąskę wypróbuj sałatkę „dopieszczony śledź”. Przepis nawiązuje tradycyjnej zakąski. Aromatyczna sałatka „dopieszczony śledź” to przepis podany przez Koło Gospodyń Wiejskich Janowo, które zostało reaktywowane w 2022 roku w miejscowości Janowo w województwie kujawsko-pomorskim. Wypróbuj przepis na domowy rarytas.

W skrócie:

Sałatka „dopieszczony śledź” – przepis KGW Janowo

Liczba porcji: 8-10 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina + 12 godzin marynowania.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych, odfiletowanych śledzi bez skóry,

  • 3-4 ogórki kiszone,

  • 2 średnie cebule,

  • 2 szklanki wody,

  • 3/4 szklanki octu,

  • 2 łyżki soli,

  • 4 łyżki cukru,

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego,

  • 1 łyżka ziela angielskiego,

  • 3 duże liście laurowe,

  • 2-3 łyżki majonezu.

Jak zrobić sałatkę „dopieszczony śledź”?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku śledzie skrój na kawałki o długości 1-2 cm.

  2. Następnie przygotuj zalewę do marynowania śledzi. Zmieszaj 2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu i 1 łyżkę soli. Po zagotowaniu wystudź i zalej śledzie na 12 godzin.

  3. W małym młynku zmiel 1 łyżkę pieprzu, 1 łyżkę ziela angielskiego i 3 liście laurowe.

  4. Następie do zmielonych przypraw dodaj 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soli.

  5. Śledzie odcedź od zalewy i wymieszaj z wcześniej zmielonymi przyprawami. Zostawić na dwa dni w lodówce.

  6. Po dwóch dniach śledzie odcedź, jeżeli zebrało się trochę płynu.

  7. Na koniec do śledzi dodaj 3-4 drobno pokrojone ogórki kiszone, 2 pokrojone drobno cebule, 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki majonezu.

  8. Po godzinie sałatka „dopieszczony śledź” będzie gotowa.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl