W skrócie:
Sałatka „dopieszczony śledź” – przepis KGW Janowo
Liczba porcji: 8-10 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina + 12 godzin marynowania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1,5 kg świeżych, odfiletowanych śledzi bez skóry,
3-4 ogórki kiszone,
2 średnie cebule,
2 szklanki wody,
3/4 szklanki octu,
2 łyżki soli,
4 łyżki cukru,
1 łyżka pieprzu ziarnistego,
1 łyżka ziela angielskiego,
3 duże liście laurowe,
2-3 łyżki majonezu.
Jak zrobić sałatkę „dopieszczony śledź”?
Sposób przygotowania:
Na początku śledzie skrój na kawałki o długości 1-2 cm.
Następnie przygotuj zalewę do marynowania śledzi. Zmieszaj 2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu i 1 łyżkę soli. Po zagotowaniu wystudź i zalej śledzie na 12 godzin.
W małym młynku zmiel 1 łyżkę pieprzu, 1 łyżkę ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
Następie do zmielonych przypraw dodaj 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soli.
Śledzie odcedź od zalewy i wymieszaj z wcześniej zmielonymi przyprawami. Zostawić na dwa dni w lodówce.
Po dwóch dniach śledzie odcedź, jeżeli zebrało się trochę płynu.
Na koniec do śledzi dodaj 3-4 drobno pokrojone ogórki kiszone, 2 pokrojone drobno cebule, 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki majonezu.
Po godzinie sałatka „dopieszczony śledź” będzie gotowa.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
