Ten obiad wywołuje uśmiech. Sycące pierogi dziadowskie nakarmią największych głodomorów. Koło Gospodyń Wiejskich sięga po wyjątkowe mięso

Anna Daniluk
Domowe pierogi dziadowskie to pomysł na obiad. Fani mięsa wieprzowego będą zachwyceni.
Domowe pierogi dziadowskie to pomysł na obiad. Fani mięsa wieprzowego będą zachwyceni. Koło Gospodyń Wiejskich z Kamienowoli
Choć nazwa pierogi dziadowskie może cię rozśmieszyć, to jest to pożywne i tanie danie. Sekretem soczystego farszu jest podgardle wieprzowe i ziemniaki. Doświadczone gospodynie nie szczędzą do nich pysznej okrasy, która podkreśli smak mięsa. Poznaj przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kamienowoli w województwie lubelskim. Przekonaj się, że to smakowite połączenie składników.

W skrócie:

Pierogi dziadowskie – przepis na sycący obiad

Liczba porcji: około 60-70 pierogów.

Czas przygotowania: około 2,5-3 godzin.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki,

  • 1/3 szklanki oleju,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 szklanka ciepłej wody,

  • 1 jajko,

  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 2,5 kg obranych ziemniaków,

  • 2 duże cebule,

  • 700 g podgardla wieprzowego,

  • przyprawy: sól i pieprz.

Jak zrobić pierogi dziadowskie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, cebulę pokrój w grubszą kostkę, a podgardle pokrój w kostkę i przełożyć na patelnię.

  2. W momencie gdy smażone mięso się zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę.

  3. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Do podsmażonego podgardla i cebuli wrzuć utarte ziemniaki. Całość smaż, aż ziemniaki stracą surowość (około 45-60 minut smażenia).

  5. Usmażony farsz koniecznie wystudź.

  6. Następnie zagnieć ciasto na pierogi.

  7. Wystudzonym farszem nadziewaj pierogi.

  8. Pierogi dziadowskie gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Takie domowe pierogi dziadowskie możesz podać na codzienny obiad. Ugotowane pierogi możesz podawać bezpośrednio po ugotowaniu ze skwarkami lub podsmażyć je na tłuszczu do zarumienienia. W szczególności staną się prawdziwym rarytasem, gdy polejesz je podsmażoną cebulą z roztopionym masłem.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl