W skrócie:
Pierogi z wątróbką i kaszą – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kołczyna
Liczba porcji: dla 6-8 osób (około 40-50 pierogów).
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na ciasto:
0,5 kg mąki,
3/4 szklanki letniej wody,
1/4 szklanki oleju,
szczypta soli.
Na farsz:
0,5 kg wątróbki drobiowej,
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka smalcu,
przyprawy: sól, pieprz i chili do smaku.
Na sos:
3-4 łyżki śmietany 18 procent,
0,5 kg suszonych grzybów,
2 łyżki oleju roślinnego,
przyprawy: sól, pieprz do smaku,
nieco mąki i wody.
Jak zrobić pierogi z wątróbką i kaszą?
Sposób przygotowania:
Na stolnicy zagnieć ciasto, które musi być miękkie i elastyczne. Wykrój krążki.
Następnie ręcznie robione pierogi, którym należy nadać idealny kształt, gotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej lub smalec i podsmaż wątróbkę około 5 minut z obu stron.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą i pieprzem. Pod przykryciem duś kolejne 5 minut do wystygnięcia.
Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie i zostawić do wystygnięcia.
Zimną wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Wsyp ugotowaną kaszę gryczaną, mieszaj i doprawić do smaku.
Suszone grzyby dzień wcześniej namocz, opłucz, pokrój w paski, a potem podsmaż na oleju z cebulką i czosnkiem. Podlej wodą i duś przez około 20 minut.
Sos grzybowy zagęść mąką rozpuszczoną w ciepłej wodzie i dodaj śmietanę.
Ugotowane pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną ułóż na talerzu i polej sosem z suszonych grzybów leśnych, wierzch posyp świeżo posiekaną pietruszką.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
