Smakowite pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną na obiad. Danie polecają gospodynie z Kołczyna. Ten farsz może cię zaskoczyć

Anna Daniluk
Na obiad podaj pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Kołczyna.
Na obiad podaj pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną z przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Kołczyna. Koło Gospodyń Wiejskich „Ziemi Kołczyńskiej” w Kołczynie
Pożywne pierogi z wątróbką i kaszą to tani, smaczny i sycący przepis na dani dla całej rodziny. Takie nadzienie jest rzadko spotykane, co dodaje mu wyjątkowości. Gotowe danie znakomicie smakuje polane sosem śmietanowym z suszonymi grzybami leśnymi. Taki sposób podania poleca Koło Gospodyń Wiejskich „Ziemi Kołczyńskiej” w Kołczynie w województwie lubuskim. Gwarantujemy, że od samego zapachu ślinianki zaczną ci szybciej pracować.

W skrócie:

Pierogi z wątróbką i kaszą – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kołczyna

Liczba porcji: dla 6-8 osób (około 40-50 pierogów).

Czas przygotowania: około 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,

  • 3/4 szklanki letniej wody,

  • 1/4 szklanki oleju,

  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,

  • 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka smalcu,

  • przyprawy: sól, pieprz i chili do smaku.

Na sos:

  • 3-4 łyżki śmietany 18 procent,

  • 0,5 kg suszonych grzybów,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • przyprawy: sól, pieprz do smaku,

  • nieco mąki i wody.

Jak zrobić pierogi z wątróbką i kaszą?

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy zagnieć ciasto, które musi być miękkie i elastyczne. Wykrój krążki.

  2. Następnie ręcznie robione pierogi, którym należy nadać idealny kształt, gotuj w lekko osolonej wodzie.

  3. Na patelni rozgrzej olej lub smalec i podsmaż wątróbkę około 5 minut z obu stron.

  4. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą i pieprzem. Pod przykryciem duś kolejne 5 minut do wystygnięcia.

  5. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie i zostawić do wystygnięcia.

  6. Zimną wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa na sitku o grubych oczkach. Wsyp ugotowaną kaszę gryczaną, mieszaj i doprawić do smaku.

  7. Suszone grzyby dzień wcześniej namocz, opłucz, pokrój w paski, a potem podsmaż na oleju z cebulką i czosnkiem. Podlej wodą i duś przez około 20 minut.

  8. Sos grzybowy zagęść mąką rozpuszczoną w ciepłej wodzie i dodaj śmietanę.

  9. Ugotowane pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną ułóż na talerzu i polej sosem z suszonych grzybów leśnych, wierzch posyp świeżo posiekaną pietruszką.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl