Pączki chłopskie z mięsem to zaskakujący rarytas. Gospodynie wiejskie mają na to patent. Poznaj przepis, który wprawia w osłupienie

Anna Daniluk
Przepis na domowe pączki chłopskie nadziewane soczystym mięsem.
Przepis na domowe pączki chłopskie nadziewane soczystym mięsem. Koło Gospodyń Wiejskich „Radaczewianki” /materiały prasowe
Pączki chłopskie to sposób na ciasto drożdżowe nadziewane mięsem. Przepis nawiązuje do receptur z kuchni staropolskiej, w której pączki były faszerowane na wytrawnie. Domowe pączki chłopskie to przepis podany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Radaczewianki”, które zostało założone w 2023 roku w miejscowości Radaczewo w województwie zachodniopomorskim. Poznaj przepis na domowy rarytas.

W skrócie:

Pączki chłopskie – przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Radaczewianki”

Liczba porcji: około 20-25 sztuk.

Czas przygotowania: 2-2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Na ciasto:

  • 100 ml ciepłego mleka,

  • 150 ml ciepłej wody,

  • 1,5 łyżki cukru,

  • 15 g drożdży,

  • 750 g mąki tortowej,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki oleju.


Na nadzienie do pączków chłopskich:

  • 500 g mielonego mięsa,

  • 3 duże, zmielone cebule,

  • 0,5 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 50 ml bulionu.

Jak zrobić pączki chłopskie?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłe mleko i wodę, dodaj cukier, drożdże i 1,5 łyżki mąki.

  2. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 minut.

  3. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną tortową, sól, jajko i olej. Zamieszaj oraz ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 45 minut.

  4. Wszystkie składniki na nadzienie do pączków chłopskich dokładnie wymieszaj.

  5. Z ciasta zrób okrągłe placuszki, włóż na środek nadzienie i zwiń, tworząc pączuszki.

  6. Smaż pączki chłopskie na głębokim oleju w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza do mocnego zrumienienia z każdej strony pączka.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl