W skrócie:
Pączki chłopskie – przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Radaczewianki”
Liczba porcji: około 20-25 sztuk.
Czas przygotowania: 2-2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na ciasto:
100 ml ciepłego mleka,
150 ml ciepłej wody,
1,5 łyżki cukru,
15 g drożdży,
750 g mąki tortowej,
1 łyżeczka soli,
2 jajka,
3 łyżki oleju.
Na nadzienie do pączków chłopskich:
500 g mielonego mięsa,
3 duże, zmielone cebule,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka mielonego pieprzu,
2 ząbki czosnku,
50 ml bulionu.
Jak zrobić pączki chłopskie?
Sposób przygotowania:
Do miski wlej ciepłe mleko i wodę, dodaj cukier, drożdże i 1,5 łyżki mąki.
Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 minut.
Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną tortową, sól, jajko i olej. Zamieszaj oraz ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 45 minut.
Wszystkie składniki na nadzienie do pączków chłopskich dokładnie wymieszaj.
Z ciasta zrób okrągłe placuszki, włóż na środek nadzienie i zwiń, tworząc pączuszki.
Smaż pączki chłopskie na głębokim oleju w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza do mocnego zrumienienia z każdej strony pączka.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
