Robię ją zamiast gołąbków. Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego. Oszczędź czas i zaskocz rodzinę oryginalnym obiadem

Marta Siesicka-Osiak
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego to pomysł na nieskomplikowany obiad o tradycyjnym smaku.
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego to pomysł na nieskomplikowany obiad o tradycyjnym smaku. ALLEKO/GettyImages
Lubisz gołąbki, ale nie chcesz stać w kuchni pół dnia? Mam dla ciebie przepis na pyszną zapiekankę mięsną z kapustą i pomidorami. Smakuję wyśmienicie, a jej przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Wypróbuj przepis na pyszną zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego.

Spis treści

Przepis na zapiekankę z kapusty włoskiej i mięsa w sosie pomidorowym

Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut na pieczenie

Porcja: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),

  • 1 średniej wielkości kapusta włoska,

  • 1 puszka pomidorów,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki oleju,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 100 g startego, twardego sera (opcjonalnie),

  • suszona bazylia,

  • czosnek granulowany,

  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę czyszczę i w całości wkładam do garnka z osolonym wrzątkiem. Woda musi ją w całości przykrywać.

  2. Gotuję przez ok. 10-12 minut.

  3. Wyjmuję kapustę na sito, a kiedy ocieknie z wody, wycinam głąb i inne twarde części.

  4. Liście kroję na plastry o ok. 2-3 cm szerokości.

  5. Cebulę kroję na piórka i podsmażam na oleju.

  6. Do cebuli dodaję mięso i podsmażam.

  7. Pod koniec smażenia doprawiam do smaku czosnkiem, bazylią oraz solą i pieprzem.

  8. Dno brytfanki smaruję masłem i układam 1/3 liści kapusty, na to wykładam 1/3 mięsa, a na to 1/3 pomidorów z puszki. Solę i pieprzę.

  9. Powtarzam czynność jeszcze dwa razy, na koniec – jeśli używam – posypując pomidory startym serem.

  10. Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut, po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 10 minut.

Zapiekanka mięsna z kapustą zamiast gołąbków

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, jednak każdy, kto je robił, wie ile czasu zajmuje ich przygotowanie. Szukałam więc pomysłu, jak uzyskać podobny smak, ale nie spędzając tyle czasu w kuchni. Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego jest odpowiedzią na potrzeby fanów gołąbków.

Robi się ją szybko i prosto, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Choć można zrobić ją także ze zwykłą białą kapustą, to moim zdaniem, delikatna włoska kapusta sprawdza się tu najlepiej. Jeśli nie zależy ci na podobieństwie do gołąbków – możesz posypać zapiekankę startym serem lub na ostatnie 10 minut pieczenia – zalać sosem beszamelowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl