Spis treści
Przepis na zapiekankę z kapusty włoskiej i mięsa w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut na pieczenie
Porcja: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),
1 średniej wielkości kapusta włoska,
1 puszka pomidorów,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka masła,
100 g startego, twardego sera (opcjonalnie),
suszona bazylia,
czosnek granulowany,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę czyszczę i w całości wkładam do garnka z osolonym wrzątkiem. Woda musi ją w całości przykrywać.
Gotuję przez ok. 10-12 minut.
Wyjmuję kapustę na sito, a kiedy ocieknie z wody, wycinam głąb i inne twarde części.
Liście kroję na plastry o ok. 2-3 cm szerokości.
Cebulę kroję na piórka i podsmażam na oleju.
Do cebuli dodaję mięso i podsmażam.
Pod koniec smażenia doprawiam do smaku czosnkiem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Dno brytfanki smaruję masłem i układam 1/3 liści kapusty, na to wykładam 1/3 mięsa, a na to 1/3 pomidorów z puszki. Solę i pieprzę.
Powtarzam czynność jeszcze dwa razy, na koniec – jeśli używam – posypując pomidory startym serem.
Przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut, po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 10 minut.
Zapiekanka mięsna z kapustą zamiast gołąbków
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, jednak każdy, kto je robił, wie ile czasu zajmuje ich przygotowanie. Szukałam więc pomysłu, jak uzyskać podobny smak, ale nie spędzając tyle czasu w kuchni. Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego jest odpowiedzią na potrzeby fanów gołąbków.
Robi się ją szybko i prosto, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Choć można zrobić ją także ze zwykłą białą kapustą, to moim zdaniem, delikatna włoska kapusta sprawdza się tu najlepiej. Jeśli nie zależy ci na podobieństwie do gołąbków – możesz posypać zapiekankę startym serem lub na ostatnie 10 minut pieczenia – zalać sosem beszamelowym.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
