Spis treści
Ten smak może uzależnić! Prosta zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem sprawdzi się zarówno jako ciepła przekąska, którą możesz podać podczas imprezy, drugie śniadanie, które łatwo odgrzać w mikrofali w pracy, jak i pierwsze danie obiadowe albo ciepła kolacja. Pokochają ją też dzieci, bo wbrew temu, co się może wydawać, wcale nie jest ostra, a wręcz przeciwnie, delikatnie słodkawa dzięki cebuli, która pod wpływem karmelizacji i długiego duszenia nabiera intensywnego smaku. Na dodatek do jej przygotowania wystarczy kilka składników, a podstawowe to oczywiście cebula, bulion i serki topione.
Zupa cebulowa krem – przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
6 cebul,
2 śmietankowe serki topione,
250 mililitrów bulionu, ewentualnie wody,
3 łyżki masła lub innego tłuszczu,
50 mililitrów śmietanki 30% (opcjonalnie),
100 gramów startego sera cheddar (opcjonalnie),
sól,
pieprz,
cukier,
pieczywo do podania.
Jak przygotować zupę cebulową krem?
Cebulę obierz i pokrój w piórka albo kostkę.
Na głębokiej patelni rozpuść masło i dodaj cebulę. Posól ją.
Cebulę smaż, aż się zrumieni i zmięknie.
Dodaj łyżeczkę cukru i smaż jeszcze przez minutę, mieszając.
Serki topione pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Mieszaj.
Dodaj szklankę bulionu lub wody. Jeśli wybierasz bulion, zwróć uwagę na to, czy jest słony i dopasuj do tego ilość soli, którą przyprawiasz zupę cebulową. Dodaj też szczyptę pieprzu do smaku.
Gotuj całość przez chwilę. Opcjonalnie możesz dodać słodką śmietankę kremówkę i gotować jeszcze chwilę.
Przelej zawartość patelni do wysokiego garnka. Zblenduj.
Zupa jest już gotowa, ale jeśli planujesz podać ją na przykład podczas przyjęcia lub romantycznej kolacji, możesz wykorzystać dodatkowy trik. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zupę przelej do miseczek żaroodpornych i posyp z wierzchu żółtym serem, na przykład cheddarem. Zapiekaj przez około 7 minut, aż ser się zrumieni.
Podawaj zupę z pieczywem, na przykład grzanką czosnkową. Smacznego!
Grzanki do kremowej zupy cebulowej
Do zupy cebulowej świetnie będzie pasować świeże, chrupiące pieczywo, jak chleb na zakwasie czy francuska bagietka. Możesz dodać mu smaku, robiąc z niego grzanki. Jeśli nie chcesz pachnieć czosnkiem, zdecyduj się na takie przyprawy jak sól, pieprz, pieprz ziołowy czy papryka wędzona. Podsmaż kawałki pieczywa na oliwie lub maśle, a gdy się zrumienią, dodaj przyprawy i smaż jeszcze chwilę. Uważaj, by przyprawy się nie przypaliły, wówczas będą gorzkie. Drugą opcją są grzanki czosnkowe. Kromkę chleba lub bułki zrumień na patelni. Następnie natrzyj ją ząbkiem czosnku lub posmaruj masłem czosnkowym.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
