Masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę? Ugotuj ją w zupie cebulowej. Zanim się obejrzysz, rodzina będzie chciała dokładkę

Anna Daniluk
Na pożywny obiad ugotuj karkówkę w zupie cebulowej dla fanów kuchni francuskiej.
Na pożywny obiad ugotuj karkówkę w zupie cebulowej dla fanów kuchni francuskiej. chandlervid85/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Domowa zupa cebulowa kojarzy się głównie z kuchnią francuską. Z prostych składników uzyskasz esencjonalny wywar z delikatną nutą słodyczy pochodzącą z powoli smażonej cebuli. Jednak zachęcam cię, aby nie zatrzymywać się na wersji wegetariańskiej. Dodaj do niej karkówkę, która będzie się rozpadać pod widelcem. Wynik takiego gotowania przechodzi wszelkie oczekiwania. Zapamiętaj sposób na niewiarygodnie delikatne mięso.

W skrócie:

Karkówka w zupie cebulowej to danie mające wiele odmian. Wyborne połączenie klasycznej kuchni francuskiej w bardziej wyrafinowanym i sycącym wydaniu. Często karkówkę podaje się w zupie cebulowej z pieczarkami, z  borowikami lub podaje bez śmietany. Różnorodna jest też forma podania. Czasem karkówka ląduje w talerzu w większej porcji i zalewana jest zupą cebulową, a niekiedy najpierw wlewa się zupę. W takim przypadku karkówka w plastrach w zupie cebulowej jest do niej ostrożnie wkładana. Poznaj przepis na chłodniejsze dni.

Karkówka w zupie cebulowej – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 90 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Na zupę cebulową:

  • 5 dużych cebul,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki olej rzepakowy,

  • 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego,

  • 150 ml białego wina,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • sól, pieprz do smaku,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka tymianku.

Na karkówkę:

  • 600 g karkówki,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka pieprzu,

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Jak zrobić karkówkę w zupie cebulowej?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę poszatkuj w cienkie piórka. Możesz do tego użyć mandoliny.

  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej rzepakowy, dorzuć  cebulę i smaż na niskiej mocy palnika.

  3. Po około 10 minutach dodaj cukier, mieszaj i dalej smaż przez kolejne 15 minut, aż cebula stanie się złocista i lekko karmelizowana.

  4. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, a następnie zalej bulionem. Wlej białe wino i dorzuć liść laurowy.

  5. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż smaki się połączą.

  6. Karkówkę pokrój w grube plastry, dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

  7. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż wieprzowinę na złoty kolor z obu stron.

  8. Następnie przełóż do garnka z zupą cebulową i gotuj na małym ogniu przez 50 minut, aż stanie się miękka i soczysta.

Sposób podania karkówki w zupie cebulowej

Zachęcam cię do podawania karkówki w zupie cebulowej z chrupiącą bagietką lub grzankami z serem. Możesz też dopełnić serwisu na modłę francuską, czyli zetrzeć na dużych oczkach gruyère, posypać nim zupę i chwilę zapiec w piekarniku z opcją grilla do momentu rozpuszczenia sera.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Ten posiłek rozgrzewa, syci i zachwyca bogactwem smaków. Sprawdzi się na rodzinny obiad czy romantyczną kolację w chłodny wieczór. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl