W skrócie:
Karkówka w zupie cebulowej to danie mające wiele odmian. Wyborne połączenie klasycznej kuchni francuskiej w bardziej wyrafinowanym i sycącym wydaniu. Często karkówkę podaje się w zupie cebulowej z pieczarkami, z borowikami lub podaje bez śmietany. Różnorodna jest też forma podania. Czasem karkówka ląduje w talerzu w większej porcji i zalewana jest zupą cebulową, a niekiedy najpierw wlewa się zupę. W takim przypadku karkówka w plastrach w zupie cebulowej jest do niej ostrożnie wkładana. Poznaj przepis na chłodniejsze dni.
Karkówka w zupie cebulowej – przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 90 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Na zupę cebulową:
5 dużych cebul,
2 łyżki masła,
2 łyżki olej rzepakowy,
1 litr bulionu wołowego lub drobiowego,
150 ml białego wina,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz do smaku,
1 liść laurowy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka tymianku.
Na karkówkę:
600 g karkówki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka oleju do smażenia.
Jak zrobić karkówkę w zupie cebulowej?
Sposób przygotowania:
Na początku cebulę poszatkuj w cienkie piórka. Możesz do tego użyć mandoliny.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej rzepakowy, dorzuć cebulę i smaż na niskiej mocy palnika.
Po około 10 minutach dodaj cukier, mieszaj i dalej smaż przez kolejne 15 minut, aż cebula stanie się złocista i lekko karmelizowana.
Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, a następnie zalej bulionem. Wlej białe wino i dorzuć liść laurowy.
Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż smaki się połączą.
Karkówkę pokrój w grube plastry, dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż wieprzowinę na złoty kolor z obu stron.
Następnie przełóż do garnka z zupą cebulową i gotuj na małym ogniu przez 50 minut, aż stanie się miękka i soczysta.
Sposób podania karkówki w zupie cebulowej
Zachęcam cię do podawania karkówki w zupie cebulowej z chrupiącą bagietką lub grzankami z serem. Możesz też dopełnić serwisu na modłę francuską, czyli zetrzeć na dużych oczkach gruyère, posypać nim zupę i chwilę zapiec w piekarniku z opcją grilla do momentu rozpuszczenia sera.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ten posiłek rozgrzewa, syci i zachwyca bogactwem smaków. Sprawdzi się na rodzinny obiad czy romantyczną kolację w chłodny wieczór. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
