W skrócie:
Barszcz biały to prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne. By ją zrobić, wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie z dodatkiem warzyw i przypraw. Delikatny, łagodnie kwaskowy smak to zasługa jasnego, pszennego zakwasu. Całość doprawiona jest śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Proponuję podać zupę z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie też świetnie smakować z białą kiełbasą pieczoną w piwie. Możesz także nieco zaostrzyć jej smak, dodając odrobinę chrzanu.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny barszcz biały na Wielkanoc
Barszcz biały — tradycyjny przepis
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja: na 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 białe kiełbasy,
- ok. 300 ml zakwasu pszennego,
- 1 litr wody,
- 80 ml śmietanki 30 procent,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo,
- opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.
Jak zrobić barszcz biały?
Sposób przygotowania:
- Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać. - Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
- Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
- Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
- Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
- Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
- Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.
Zakwas na barszcz biały
Barszcz biały i żurek to dwie, podobne w smaku zupy, tradycyjnie podawane na Wielkanoc. Pierwszą robi się zwykle na zakwasie pszennym, a drugą na cięższym i bardziej kwaśnym zakwasie żytnim.
Jak zrobić zakwas pszenny na barszcz biały?
Sposób przygotowania:
- Do dużego słoika wlej pół litra przegotowanej, wystudzonej wody.
- Dodaj 6 łyżek mąki pszennej.
- Następnie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i 1 łyżkę majeranku.
- Całość zamieszaj i przykryj gazą.
- Odstaw w zacienione miejsce na 7 dni, codziennie zamieszaj.
Babcia gotowała tak barszcz biały przez całe życie. Teraz ty...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
