Babcia gotowała tak barszcz biały przez całe życie. Teraz ty możesz! Ten przepis to gwarancja sukcesu na Wielkanoc

Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz przepisu na barszcz biały, który zachwyci całą rodzinę? Mam dla ciebie prawdziwy skarb. Poznaj przepis babci na kwaskową zupę, która rozpływa się w ustach. Gwarantuję, że zachwyca smakiem i aromatem. Przyjemnie kwaśny zakwas pszenny i idealnie ugotowane jajko – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wielkanoc nigdy nie smakowała tak dobrze.

W skrócie:

Barszcz biały to prosta do przygotowania zupa, podawana najczęściej na śniadanie wielkanocne. By ją zrobić, wystarczy ugotować wywar na białej kiełbasie z dodatkiem warzyw i przypraw. Delikatny, łagodnie kwaskowy smak to zasługa jasnego, pszennego zakwasu. Całość doprawiona jest śmietanką, majerankiem i czosnkiem. Proponuję podać zupę z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie też świetnie smakować z białą kiełbasą pieczoną w piwie. Możesz także nieco zaostrzyć jej smak, dodając odrobinę chrzanu.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny barszcz biały na Wielkanoc

Barszcz biały — tradycyjny przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja: na 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • ok. 300 ml zakwasu pszennego,
  • 1 litr wody,
  • 80 ml śmietanki 30 procent,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,
  • opcjonalnie rzeżucha do dekoracji.

Jak zrobić barszcz biały?

Sposób przygotowania:

  1. Biała kiełbasę opłucz zimną wodą i nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
    Uwaga: Białą kiełbasę warto nakłuć przed gotowaniem. Dzięki temu nie będzie ona pryskać i pękać.
  2. Umyj i obierz marchewkę, seler i pietruszkę.
  3. Przełóż do garnka kiełbasę i warzywa i zalej wodą.
  4. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie i pogotuj około 30 minut.
  5. Wyjmij warzywa i kiełbasę z barszczu i odłóż na bok.
  6. Wlej zakwas pszenny, dodaj majeranek, czosnek, sól i pieprz. Pogotuj 5 minut.
  7. Na koniec dopraw barszcz śmietanką.
  8. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Możesz także udekorować zupę odrobiną rzeżuchy.

Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały i żurek to dwie, podobne w smaku zupy, tradycyjnie podawane na Wielkanoc. Pierwszą robi się zwykle na zakwasie pszennym, a drugą na cięższym i bardziej kwaśnym zakwasie żytnim.

Jak zrobić zakwas pszenny na barszcz biały?
Sposób przygotowania:

  1. Do dużego słoika wlej pół litra przegotowanej, wystudzonej wody.
  2. Dodaj 6 łyżek mąki pszennej.
  3. Następnie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i 1 łyżkę majeranku.
  4. Całość zamieszaj i przykryj gazą.
  5. Odstaw w zacienione miejsce na 7 dni, codziennie zamieszaj.
Tradycyjny barszcz biały na pszennym zakwasie. Zobacz, jak przygotować taką pyszną, wielkanocną zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Babcia gotowała tak barszcz biały przez całe życie. Teraz ty...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl