Jaka kiełbasa do żurku? Tą wędliną dodasz niezapomnianego smaku. Nie tylko biała podbije podniebienia

Anna Daniluk
Do żurku można dodać różne rodzaje kiełbas. Najczęściej sięga się po wędzoną wędlinę, kiełbasę białą lub intensywnie pachnącą kiełbasę czosnkową.
Do żurku można dodać różne rodzaje kiełbas. Najczęściej sięga się po wędzoną wędlinę, kiełbasę białą lub intensywnie pachnącą kiełbasę czosnkową. dar1930/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjny żurek to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup w kuchni polskiej. W szczególności kojarzona jest z Wielkanocą. Wyrazisty lekko kwaśny smak zawdzięczamy zakwasowi z mąki żytniej, jednak wybór odpowiedniej kiełbasy również decyduje o ostatecznym smaku dania. Podpowiadam, jaką kiełbasę do żurku można wybrać.

W skrócie:

Jaka kiełbasa do żurku — surowa czy parzona?

Tradycyjnie do żurku możesz dodać białą kiełbasę, która jest dostępna surowa i parzona. Biała kiełbasa surowa to mieszanka mięsa wieprzowego z przyprawami, która nie została poddana obróbce termicznej. Natomiast biała kiełbasa parzona jest już wstępnie ugotowana, co wpływa na jej smak i konsystencję.

Pamiętaj, że biała kiełbasa surowa ma wyrazistszy smak od mięsa i przypraw. Podczas gotowania w żurku, jej smak i zapach wzbogaca smak. Jednak taką białą kiełbasę musisz dłużej gotować niż parzoną, aby była bezpieczna do spożycia. Biała kiełbasa parzona zachowuje kształt podczas krojenia. Wybierz taką białą kiełbasę, która odpowiada ci smakiem. Kieruj się też czasem, który możesz przeznaczyć na gotowanie. Biała kiełbasa parzona będzie doskonałym wyborem do szybkiego żurku wielkanocnego. Do żurku możesz też użyć kiełbasy wędzonej podwawelskiej i kiełbasy czosnkowej. Niektóre gospodynie dodają do niego nawet kabanosy, które są bogato doprawione.

Przygotowanie białej kiełbasy do żurku

Jak przygotować białą kiełbasę do żurku? Najważniejsze, aby uzyskać wymarzony smak. Oto kilka kroków, które warto uwzględnić:

  • Pamiętaj o sparzeniu surowej kiełbasy – zyska miękkość, soczystość i nie pęknie podczas gotowania. Wrzuć kiełbasę w garnku z zimną wodą, doprowadź do około 80°C (bez zagotowania) i gotuj przez 20-30 minut.

  • Nakłuj kiełbasę wykałaczką lub widelcem przed dodaniem do zupy – nie pęknie osłonka, a nadmiar tłuszczy wypłynie.

Jak gotować białą kiełbasę do żurku?

Gotowanie białej kiełbasy w żurku wpływa na ostateczny smak potrawy. Po sparzeniu lub podsmażeniu kiełbasy możesz dodać ją do gotującego się żurku na około 15-20 minut przed końcem gotowania na niskiej mocy palnika. Taką kiełbasę rozłóż  w plasterkach do talerzy z żurkiem lub podaj w całości z sosem chrzanowym.

Podsmażanie kiełbasy do żurku

Podsmażanie kiełbasy przed dodaniem do żurku to prosty sposób na wydobycie intensywniejszego smaku z mięsa. Chrupiąca kiełbasa świetnie urozmaica ostry smak chrzanu. Możesz też smażyć je razem z posiekaną cebulą, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Może to być też kiełbasa z koszyczka ze święconką, która symbolizuje dobrobyt. Podsmażyć możesz je na oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. W obu przypadkach zyskają niesamowity smak.

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech te proste zasady ułatwią ci wybór odpowiedniej kiełbasy do żurku, która spełni twoje kulinarne oczekiwania.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Straty w uprawach mogą wzrosnąć o 66%. Ten region już reaguje

Straty w uprawach mogą wzrosnąć o 66%. Ten region już reaguje

Miedź najdroższa od tygodni. Wystarczył telefon Trumpa

Miedź najdroższa od tygodni. Wystarczył telefon Trumpa

Wróć na i.pl Portal i.pl