Pasek artykułowy - wybory

Sylwestrowe menu prawdziwego warszawiaka. Typowo warszawskie potrawy doskonałe na domówkę

Maciej Koprowicz
Pyzy, najlepiej serwowane z omastą w słoiku po dżemie, to kulinarna specjalność warszawskiej Pragi, w szczególności bazaru Różyckiego. Kule z ciasta na bazie surowych przetartych ziemniaków, ugotowane i omaszczone smażonym boczkiem lub skwarkami z cebulką, to niezwykle sycący i pożywny przysmak, idealny na zimę.
Pyzy, najlepiej serwowane z omastą w słoiku po dżemie, to kulinarna specjalność warszawskiej Pragi, w szczególności bazaru Różyckiego. Kule z ciasta na bazie surowych przetartych ziemniaków, ugotowane i omaszczone smażonym boczkiem lub skwarkami z cebulką, to niezwykle sycący i pożywny przysmak, idealny na zimę. SZYMON STARNAWSKI /POLSKA PRESS
Opublikowany właśnie przez Stołeczne Biuro Turystyki raport „Stan i kierunki warszawskiego rynku gastronomicznego w kontekście turystyki kulinarnej wraz z rekomendacjami” przynosi wiele ciekawych wniosków na temat warszawskiej gastronomii. Jego twórcy zajęli się między innymi tradycjami stołecznej sztuki kulinarnej, wymieniając najbardziej znane potrawy rodem z Warszawy. Wiele z nich doskonale sprawdzi się na sylwestrowym czy karnawałowym stole.

Ze wspomnianego raportu dowiedzieliśmy się między innymi, ile lokali gastronomicznych działa w Warszawiei jaki ich rodzaj dominuje. Poznaliśmy również statystyki wkładu poszczególnych dzielnic w stołeczny rynek „gastro” – nie jest zaskoczeniem, że pod względem liczby restauracji, barów i punktów gastronomicznych zdecydowanie rządzi Śródmieście.

Najbardziej warszawskie potrawy. Czego nie może zabraknąć na prawdziwym warszawskim stole?

Wśród wielu ciekawych wątków podjętych przez raport Stołecznego Biura Turystyki są również tradycje warszawskiej gastronomii. Autorzy starali się znaleźć odpowiedź na takie pytania:

  • Z jakich produktów kulinarnych słynie Warszawa?

  • Jakie są istniejące lokalne tradycje kulinarne, zwyczaje czy przepisy?

Wiele z dań uważanych za typowo warszawskie zawiera ten przymiotnik już w nazwie. Serwowane są one w całej Polsce jako element polskiej kuchni narodowej. Kuchnia warszawska jest silnie związana z tradycyjną polską kuchnią – jest prosta, oparta o łatwo dostępne także zwykłym ludziom składniki. Zawiera jednak również wyraziste elementy kuchni innych narodowości, w przeszłości licznie zamieszkujących Polskę i Warszawę, w szczególności niemieckiej i żydowskiej. Charakterystykę kuchni warszawskiej kształtował również okres PRL, z jego chronicznymi niedoborami produktów spożywczych. Sytuacja wymagała, by tanie, proste, ale smaczne dania trzeba było tworzyć z tego, co było dostępne w sklepach i w spiżarni.

Jako że mamy sylwester i nadchodzi czas karnawałowych szaleństw, nie możemy nie dostrzec, że wiele z typowo warszawskich dań ma charakter „imprezowy”. Część z nich doskonale nadaje się na dania główne na przyjęciach, a niektóre to wprost idealne przystawki i zakąski, także do procentowych napitków. Oczywiście, na prywatce nie może zabraknąć też słodkich deserów.

Sylwestrowe kulinarne inspiracje prosto z Warszawy

Krótko mówiąc - idealne sylwestrowe menu można opracować w całości z potraw rodem z Warszawy! Sprawdźcie nasze propozycje – może okażą się dla Was inspirujące przed najhuczniejszym wieczorem roku?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Okiem Kielara odc. 14

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl