Ile kosztują wielkanocne produkty?
Niedziela handlowa przed Świętami Wielkiej Nocy umożliwia zrobienie wszelkich niezbędnych zakupów. Jajka, biała kiełbasa, żurek z chrzanem czy mazurek są potrawami, bez których ciężko wyobrazić sobie wielkanocny stół. Sprawdziliśmy ceny produktów, które podczas przyrządzania wielkanocnych specjałów będą podstawowymi składnikami w kuchni.
Tak przedstawiają się ceny niezbędnych produktów na Wielkanoc w sklepach najpopularniejszych sieci handlowych:
- Jajka - ich cena waha się w przedziale 0,75-1,55 zł za sztukę,
- Biała kiełbasa - ok. 25 zł za kilogram
- Chrzan - ok. 3,50 zł za słoik
- Masło - w zależności od marki ceny różnią się, ok. 5,70 za kostkę 200 g
- Majonez - w zależności od marki i pojemności, ok. 10,50 za słoik 500 ml
Nie wszystkie produkty będziemy mogli kupić na tydzień przed świętami, jednak w wiele z nich możemy zaopatrzyć się już w najbliższą niedzielę handlową. Pieczywo czy świeże warzywa i owoce najlepiej będzie jednak zakupić tuż przed niedzielą wielkanocną.

Ekologiczne dekoracje na Wielkanoc. Wykorzytaj to, co masz w domu
Wielkanoc wypada w tym roku 31 marca, oznacza to, że mamy jeszcze trochę czasu, aby poszukać pomysłów na świąteczne dekoracje. Warto rozważyć rezygnację z plastikowych kurczaczków i pisanek na rzecz t...
Czy kucharze ulegają zakupowemu szaleństwu na Wielkanoc?
Portal i.pl zapytał Bartosza Adamskiego, uczestnika programu Masterchef i twórcę kanału na YouTubie "Bartek bez przepisu", czy ulega zakupowemu szaleństwu przed Świętami Wielkiej Nocy oraz jak pomaga w domu przed świętami.
- Wielkanoc zazwyczaj spędzam rodzinnie i na całe szczęście presja zakupowa mnie omija. Zawsze staram się coś ugotować i w taki sposób pomagam przed świętami - odpowiedział kucharz.
Jak zrobić żurek na Wielkanoc? Nie może zabraknąć go na świątecznym stole
Bartosz Adamski zdradził również przepis na idealny zakwas oraz wielkanocny żurek. Jak zaznaczył, na zrobienie własnego zakwasu mamy już ostatnią szansę.
- Żurek jest moim ulubionym daniem na Wielkanoc. Jest prosty w przygotowaniu i większość Polaków go uwielbia. Tak naprawdę zacząć trzeba od przygotowania zakwasu, co należy zrobić co najmniej tydzień wcześniej. Będziemy potrzebować do tego około litra wody i 300 g mąki razowej np. typu 2000. Dodajemy do tego około cztery ząbki czosnku, dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Możemy dodać również kilka ziaren pieprzu, ale nie jest to wymagane. Ważne jest to, aby zakwas nie był szczelnie zamknięty. Musi oddychać, więc najlepiej przykryć go gazą i zabezpieczyć gumką recepturką. Codziennie należy go również przemieszać - powiedział Bartosz Adamski.
Kucharz dodał, że następnym elementem jest przygotowanie bulionu warzywno-mięsnego.
- Bulion to tak naprawdę kwestia dobrego rosołu z dodatkiem wędzonych kości wołowych lub wieprzowych, żeberka bądź też boczku. Ja jestem zwolennikiem tego, aby dodać wszystkie te trzy elementy. Przygotowujemy typowy rosół z włoszczyzną, kurczaka możemy zastąpić właśnie wędzonymi kośćmi, boczkiem i wędzonym żeberkiem. Taką mieszankę gotujemy około 2-3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Ważne jest to, żeby mieszanka nie gotowała się tylko delikatnie bulgotała. Taki wywar trzeba przecedzić, a kiedy jest już przecedzony dodajemy trzy łyżki chrzanu najlepiej świeżo startego, łyżkę musztardy i zakwas, który wcześniej przygotowaliśmy. Dokrajamy białą kiełbasę i dodajemy jajko. Opcjonalnie możemy podać taki żurek z puree ziemniaczanym - powiedział uczestnik programu Masterchef.

dś