Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Co zrobić, żeby były idealne? Kto ogląda Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler ten wie, że placki ziemniaczane są prawdziwym testem dla kucharzy. Gesslerowe: „Poproszę jednego placka ziemniaczanego!” sprawia, że u wielu szefów kuchni trzęsą się ręce. Według Magdy Gessler, placki muszą być chrupiące, świeżo zrobione i nie mogą zawierać za dużo mąki.
Spytaliśmy naszych Czytelników i szefów kuchni o przepis na pyszne placki ziemniaczane. Wybraliśmy kilka – polecamy spróbować.

Chrupiące placki ziemniaczane według Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonosze [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.

Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek Justyny Kalemby z Brzezinki [PRZEPIS]
Składniki
- ok. kg ziemniaków
- cebula
- mąka (łyżka)
- łyżeczka kminku
- 2 jajka
- smalec
- sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę kminku, sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wlać do masy, z białek ubić pianę. Ubitą pianę dodać ostrożnie do masy, lekko wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, dodać mąkę. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Dzięki pianie z białek placki są bardzo puszyste, a dzięki smażeniu na smalcu – chrupkie.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 20 dag świeżych grzybów
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 mała cebulka
Wykonanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na patelni nakładając łyżką małe placuszki na rumiano. Osobno zrobić sos grzybowy. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w paseczki. Zagotować je w małej ilości wody i odcedzić. Pokroić małą cebulkę w piórka, zeszklić ją na oleju i dodać odcedzone grzybki, podlać 4 łyżkami wody i pogotować z 10 minut. Następnie dodać śmietanę. Można oprószyć mąką i chwilę jeszcze podsmażyć. Sosem polać placki ziemniaczane.
