Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjny i prosty przepis. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Prosty przepis na ciasto śliwkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Prosty przepis na ciasto śliwkowe archiwum
Pyszne ciasto ze śliwkami - prosty i tradycyjny przepis. Jak zrobić puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjna receptura. Przełom lata i jesieni jest najlepszym momentem na przyrządzenie ciasta ze śliwkami. To właśnie w tym okresie na targowiskach i rynkach możemy kupić świeże śliwki w bardzo atrakcyjnej cenie.

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - prosty przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)

Dodatkowo:

  • 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - prosty przepis

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W trakcie ucierania masy dodajemy po jednym żółtku oddzielonym od białka. Następnie należy dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę – dokładnie ucieramy. Gdy masa będzie gotowa, a wszystkie składniki dobrze się połączą, należy dokładnie ubić wcześniej oddzielone białka na pianę i dodać do powstałej masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nim połówki śliwek skórkami do dołu. Na wierzch ciasta rozcieramy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Ciasto należy piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.

Kruszonka:

Mąkę, cukier puder i zimne masło ugniatamy, a następnie rozdrabniamy na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca można podsypać ją niewielką ilością mąki. Kruszonka powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjny i prosty przepis. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką? - Express Ilustrowany

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilene Azure
[ JOIN US ] I am making a good salary from home $16580-$47065/ Dollors week , which is amazing under a year ago I was jobless in a horrible economy. (f 72s) I thank God every day I was blessed with these instructions and now it’s my duty to pay it forward and share it with Everyone,

Here is I started.…………> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
Y
Yolanda
Trzeba poczekać, na pewno urośnie bo kruche ciasto tak właśnie się piecze
J
Joko
Zrobiłam dokładnie wszystko tak jak w przepisie mija 1/2 godziny a ciasto ani drgnienie nie wyrasta. Może coś zapomnieliście żałuję, że nie skorzystałam z innego przepisu.
Wróć na i.pl Portal i.pl