Spis treści
Bardzo puszysty sernik z wiaderka – przepis na lekki sernik
Porcja: blacha ok. 25 × 35 cm
Czas przygotowania: 30 minut + 50-60 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka,
5 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 opakowania (po 40 g jedno) budyniu waniliowego w proszku,
1 szklanka mleka,
200 g roztopionego masła,
1 duża paczka herbatników maślanych.
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Jak zrobić bardzo puszysty sernik z wiaderka?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zastosuj naszą poradę, żeby się nie zwijał i lepiej dopasował się do formy.
Na przygotowanej blaszce ułóż obok siebie herbatniki. Możesz też upiec go bez spodu lub zrobić kruchy spód z tego przepisu albo spód z ciastek.
Roztop masło i rozdziel białka od żółtek.
Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i przesiany przez sitko budyń.
Twaróg miksuj z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem na niskich obrotach. Powoli dodawaj mleko i roztopione masło.
W oddzielnej misce zmiksuj białka na sztywną pianę i dodaj je do masy serowej. Połącz je, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Wylej masę do formy z herbatnikami.
Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60, do zrumienienia i ścięcia masy. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Po upieczeniu sernika nie wyciągaj go z piekarnika. Zostaw go do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Kiedy bardzo puszysty sernik z wiaderka ostygnie, możesz go oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową albo zostawić bez żadnych dodatków. W każdej odsłonie jest pyszny. Pamiętaj, żeby przechowywać go w lodówce. Smacznego!
Lekki jak chmurka bardzo puszysty sernik z wiaderka
Jeżeli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach ciasta, to ten sernik z wiaderka jest idealny dla ciebie. Lekki, puszysty, wilgotny i aksamitny – po prostu pyszny! A do tego jest łatwy w przygotowaniu. W naszej rodzinie nie może go zabraknąć przy żadnej okazji. Dba o to… mój tato. Zawsze kupi przynajmniej jedno wiaderko twarogu i sernik z tego przepisu musi być. Mam nadzieję, że będzie ci smakować tak jak jemu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!