To ulubiony sernik mojego taty. Jest lekki jak chmurka i rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka

Gabriela Fedyk
Wideo
od 7 lat
Wielkanoc, Boże Narodzenie czy inne okazje – polskie święta sernikami stoją. W mojej rodzinie największym fanem ciast z serem jest mój tato, a ten sernik to jego ulubiony. Bardzo puszysty sernik z wiaderka – bo o nim mowa – koniecznie musi się pojawić na naszym stole. Kup ser w wiaderku i wypróbuj ten przepis.

Spis treści

Bardzo puszysty sernik z wiaderka – przepis na lekki sernik

Porcja: blacha ok. 25 × 35 cm

Czas przygotowania: 30 minut + 50-60 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Jeżeli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach ciasta, to ten sernik z wiaderka jest idealny dla ciebie.
Jeżeli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach ciasta, to ten sernik z wiaderka jest idealny dla ciebie.
freepik

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,

  • 5 dużych jajek,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 3 opakowania (po 40 g jedno) budyniu waniliowego w proszku,

  • 1 szklanka mleka,

  • 200 g roztopionego masła,

  • 1 duża paczka herbatników maślanych.

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Jak zrobić bardzo puszysty sernik z wiaderka?

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zastosuj naszą poradę, żeby się nie zwijał i lepiej dopasował się do formy.

  2. Na przygotowanej blaszce ułóż obok siebie herbatniki. Możesz też upiec go bez spodu lub zrobić kruchy spód z tego przepisu albo spód z ciastek.

  3. Roztop masło i rozdziel białka od żółtek.

  4. Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i przesiany przez sitko budyń.

  5. Twaróg miksuj z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem na niskich obrotach. Powoli dodawaj mleko i roztopione masło.

  6. W oddzielnej misce zmiksuj białka na sztywną pianę i dodaj je do masy serowej. Połącz je, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.

  7. Wylej masę do formy z herbatnikami.

  8. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60, do zrumienienia i ścięcia masy. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika.

  9. Po upieczeniu sernika nie wyciągaj go z piekarnika. Zostaw go do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

  10. Kiedy bardzo puszysty sernik z wiaderka ostygnie, możesz go oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową albo zostawić bez żadnych dodatków. W każdej odsłonie jest pyszny. Pamiętaj, żeby przechowywać go w lodówce. Smacznego!

Lekki jak chmurka bardzo puszysty sernik z wiaderka

Jeżeli lubisz delikatne, rozpływające się w ustach ciasta, to ten sernik z wiaderka jest idealny dla ciebie. Lekki, puszysty, wilgotny i aksamitny – po prostu pyszny! A do tego jest łatwy w przygotowaniu. W naszej rodzinie nie może go zabraknąć przy żadnej okazji. Dba o to… mój tato. Zawsze kupi przynajmniej jedno wiaderko twarogu i sernik z tego przepisu musi być. Mam nadzieję, że będzie ci smakować tak jak jemu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl