Ciasto czekoladowe
Ciasto z zakalcem? Nie przejmuj się! Zobacz, jak możesz je uratować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Ciasto ucierane
Zakalec to miękka, niewyrośnięta warstwa wilgotnego ciasta, które zwykle jest niedopieczone. Można je jeść, choć nie smakuje najlepiej. Istnieje też ryzyko, że dla niektórych może być ciężkostrawne.
Ciasto z jabłkami
Zakalec może powstać jednakowo w ciastach biszkoptowych, ucieranych czy drożdżowych. Taki wypiek nie musi jednak wylądować w śmietniku. Ciasto z zakalcem można łatwo uratować lub wykorzystać do innych deserów.
Czekoladowe ciasto
Najprostszym sposobem jest po prostu odcięcie części z zakalcem. Jeśli uzyskamy przez to bardzo płaskie ciasto, to wykorzystajmy je na spód do ciast z kremem. W przypadku babeczek i muffinek wystarczy wydrążyć zakalec łyżeczką, a miejsce po nim wypełnić np. dżemem, kremem czy czekoladą.