Biszkopt
Ciasto z zakalcem można także ponownie wstawić do piekarnika i dopiec. Jeśli zakalec jest na spodzie, to ustawmy w piekarniku program pieczenia od dołu. Jeśli nie mamy jednak takiej funkcji, to by nie spalić wierzchu ciasta, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową skierowaną błyszczącą stroną na zewnątrz.
Babka cytrynowa
Ciasto z zakalcem możesz także wykorzystać do przygotowania innych deserów. Możesz je podsuszyć, a następnie zmiksować. Później wystarczy połączyć je z rozpuszczonym masłem i wylepić nim spód do tarty. Sprawdzi się także jako słodka kruszonka do deserów.
Kulki z ciasta
Z podsuszonego i rozdrobnionego ciasta z zakalcem możesz zrobić także pyszne ciastka na patyku, czyli słodkie cake pops. Polecamy nasz sprawdzony przepis na takie łakocie, kliknij link: przepis na cake pops.
Lizaki z ciasta
Cake pops możesz zrobić z każdego ciasta z zakalcem. Sprawdzi się jednakowo biszkopt, czekoladowa babka czy ciasto ucierane. Taki przysmak z pewnością posmakuje każdemu.