1/13
Jeśli tylko się chce, można ograniczyć nasz negatywny wpływ...
fot. 123RF.com

Jeśli tylko się chce, można ograniczyć nasz negatywny wpływ na środowisko. Oto przykłady, jak możemy mniej szkodzić naszej planecie.

Unikaj foliówek!
- Podczas gdy na statystycznego Polaka, Portugalczyka czy Słowaka średnio przypada 490 foliówek, Fin czy Duńczyk zużyje ich w ciągu roku tylko 4. Jesteśmy w niechlubnej czołówce. Torba foliowa jest produkowana w ciągu 1 sekundy, używana jest średnio przez 25 minut, a rozkłada się od 100 do 400 lat. Proces ich rozkładu jest tak długi, że do tej pory nie rozłożyła się jeszcze żadna z wyprodukowanych dotychczas foliówek - wyjaśnia Ewa Chodkiewicz, ekspertka WWF Polska.

Choć pojawiły się dopiero w roku 1965, dosłownie opanowały świat i dziś wiele osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Zanim pojawiła się w powszechnym użytku, do organizacji zakupów służyły siatki, torby płócienne, kosze, plecaki, torby papierowe czy gazety, a małe zakupy kupowało się „do ręki”.

Plastikowa torba stała się również częstym i stałym elementem krajobrazu. Zakopuje się w piasku na plaży, zakotwicza się lub pływa w morzach i oceanach, potrafi fruwać i zagnieżdżać się na drzewach. Wywiewane z pobliskich składowisk, spływające rzekami, popychane przez wiatr – przemierzają cały świat. Wiele zwierząt myli kawałki rozdrobnionego plastiku z pokarmem, np. żółwie morskie połykają je jako „meduzy”, ale już nie są w stanie ich przetrawić i giną. Torby niszczą budowle hydrotechniczne.

Warto poruszyć także kwestię czy torby biodegradowalne są eko?

Torby foliowe są płatne. A dodatkowo torba materiałowa wygląda bardziej estetycznie – warto zabrać ją na zakupy.

2/13
Unikaj produktów zawierających niecertyfikowany olej palmowy...
fot. 123RF.com

Unikaj produktów zawierających niecertyfikowany olej palmowy
Olej palmowy jest stosowany powszechnie – jest bowiem tani i dobrze znosi przechowywanie.

Olej ten to najpopularniejszy na świecie olej roślinny, stosowany jest w produktach spożywczych, detergentach, kosmetykach i - coraz częściej - w biopaliwach. Światowa produkcja oleju palmowego podwoiła się w ciągu ostatniej dekady.

- W rzeczywistości oczekuje się, że światowe zapotrzebowanie na olej palmowy podwoi się do roku 2050 i wyniesie 240 milionów ton. W krajach takich jak Indonezja, Malezja i inne kraje azjatyckie, a także Afryka i Ameryka Łacińska powstają nowe plantacje a istniejące – zwiększają swój areał - podaje Ewa Chodkiewicz z WWF. - Ale ekspansja ta odbywa się kosztem lasów tropikalnych - które stanowią krytyczne siedlisko dla dużej liczby zagrożonych gatunków. Niszczenie lasów powoduje również zmiany klimatyczne.

Warto wybierać więc olej certyfikowany.

3/13
Kupuj ryby ze zrównoważonych połowów...
fot. 123RF.com

Kupuj ryby ze zrównoważonych połowów
Morza i oceany zajmują ponad 2/3 powierzchni Ziemi. To one dostarczają nam pożywienia, a organizmy w nich żyjące wytwarzają ponad 70 proc. tlenu, którym oddychamy.

Jedzenie ryb od wieków utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia. Potwierdzają to badania naukowe – wybór rybiego mięsa, jako źródła białka w codziennej diecie korzystnie wpływa na organizm. Niestety zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), aż 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie (Raport FAO, Sofia 2014). Jeśli nie zmienimy naszych przyzwyczajeń, niektóre gatunki ryb i owoców morza mogą przez to całkowicie zniknąć, a wraz z nimi wiele innych gatunków, które pełnią istotną rolę w ekosystemach morskich. Poradnik rybny WWF i nasza książka z przepisami, dostępne bezpłatnie na naszej stronie mogą pomóc konsumentom w dokonywaniu dobrych wyborów.

Wybierając ryby ze zrównoważonych połowów mamy pewność, że wybieramy ryby zdrowe i bezpieczne dla nas i naszych rodzin.

4/13
Wybieraj ekologiczną żywność...
fot. 123RF.com

Wybieraj ekologiczną żywność

Ludzie nie ufają certyfikatom, często twierdzą, że producenci nadużywają ich, że system kontroli nie jest szczelny. Warto wyjaśnić krótko, jak wygląda proces nadawania certyfikatów i kontroli. Co to znaczy żywność ekologiczna, czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

- Orientując się w kwestiach dotyczących certyfikatów mamy pewność, że wybieramy naprawdę zdrowe i wartościowe produkty i nie przepłacamy za nie. Zapisując się do kooperatyw spożywczych wspieramy lokalnych wytwórców i jednocześnie dbamy o to, by zawartość pestycydów i innych szkodliwych substancji w naszym jedzeniu była ograniczona do minimum - przekonuje ekspertka WWF Polska.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.

Polecamy

Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

Lewica chce zniesienia zasady jednomyślności w UE. „Niszczenie Unii od środka”

Tragiczny wypadek. Samochód uderzył w drzewo i stanął w ogniu. Zginęły trzy osoby

Tragiczny wypadek. Samochód uderzył w drzewo i stanął w ogniu. Zginęły trzy osoby

Pożar lasu w okolicy Pustyni Błędowskiej. W akcji strażacy i samolot gaśniczy

Pożar lasu w okolicy Pustyni Błędowskiej. W akcji strażacy i samolot gaśniczy

Zobacz również

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 maja. Tak wyglądały obchody w Opolu

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 maja. Tak wyglądały obchody w Opolu