1/11
Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej...
fot. luismolinero/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać!

Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej diety. Które jednak wybierać, by były warte swojej ceny? Choć w sprzedaży są najróżniejsze ich rodzaje, nie wszystkie są smaczne i wartościowe.

Sprawdź, jakie warzywa wybierać w sezonie zimowym, by dostarczyć sobie cennych witamin i nie stracić przy tym fortuny.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/11
Królem zimy jest niewątpliwie jarmuż, który rośnie jeszcze...
fot. thitarees/123RF

Warzywa kapustowate

Królem zimy jest niewątpliwie jarmuż, który rośnie jeszcze nawet pod śniegiem, więc wciąż jest świeży. Ciemnozielone, a jeszcze lepiej fioletowe liście niejednokrotnie nazywano najzdrowszym warzywem na świecie – wygrały nawet z brukselką, która jest następnym kapustowym hitem. Warto jeść również rodzimą kapustę białą i czerwoną. Z importowanych to pekińską, chińska (bok choy) czy włoska, a także brokuły. Wszystko, co zielone, o tej porze roku jest niezmiernie ważnym źródłem odtruwającego chlorofilu, a wymienione warzywa należące do rodziny kapustowatych obfitują w antyrakowe związki.

3/11
Warzywa rosnące w ziemi dobrze przechowują się przez okres...
fot. magone/123RF

Warzywa korzeniowe i cebulowe

Warzywa rosnące w ziemi dobrze przechowują się przez okres zimowy. Wciąż wartościowe i pełne smaku są buraki, marchew, pietruszka, seler, można też kupić pasternak, skorzonerę czy brukiew. Najlepiej smakują pieczone, gdyż w miejsce ziemistych nut zyskują karmelizowane smaki. Dzięki wysokiej zawartości skrobi sycą jak ziemniaki, z którymi warto je łączyć. Zapewniając tez cenne składniki mineralne, antyoksydanty i związki błonnikowe, które wspomagają korzystną mikroflorę jelitową. Podobnie działają też cebule, czosnek i pory, które też trzymają jakość przez zimę. Są dodatkowo źródłem silnych związków antybakteryjnych i antywirusowych, które chronią przed infekcjami oddechowymi.

4/11
Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw....
fot. luchschen/123RF

Kiełki

Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw. microgreens, to produkty o najwyższej zawartości niezbędnych witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów. Gdy brakuje normalnych warzyw, kiełki i mikrolistki stają się cennym dodatkiem do kanapek, past, surówek i sałatek. Te wraz z większymi nasionami, np. fasoli mung, soczewicy i cieciorki, wymagają obróbki cieplnej przed jedzeniem, podgrzać warto też kiełki, które nie są super świeże. To bowiem warunek, by bezpiecznie jeść je na surowo. Dlatego najlepiej (i najtaniej) hodować je w domu, a jeśli kupować, to tego samego dnia zużywać.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

Tragiczny wypadek w powiecie świeckim. W szpitalu zmarła jedna osoba

Tragiczny wypadek w powiecie świeckim. W szpitalu zmarła jedna osoba

Biomutant na Nintendo Switch. Jak wypada port na tle silniejszych konsol?

Biomutant na Nintendo Switch. Jak wypada port na tle silniejszych konsol?

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia

Zobacz również

Pełny Spodek na meczu siatkarzy Polska - Niemcy. Porażka 1:3 ZDJĘCIA

Pełny Spodek na meczu siatkarzy Polska - Niemcy. Porażka 1:3 ZDJĘCIA

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia