Książki kucharskie na Dzień Miłośników Książki
Popularność książek o tematyce kulinarnej nie słabnie. Wybrałam najciekawsze - moim zdaniem - pozycje dla smakoszy. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałką, aby zobaczyć subiektywny wybór książek.
„Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny”
„Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” Marysi Przybyszewskiej przedstawia zbiór pysznych i zdrowych przepisów dla dzieci. Kolorowe zdjęcia i ładne grafiki zainteresują nawet najmłodsze dzieci. A dorośli zyskają pakiet pomysłów na przemycanie warzyw w posiłkach.
„Ziemniak” Kasia i Zosia Pilitowskie
Książkę napisała matka z córką. W publikacji wydanej przez wydawnictwo Buchmann znaleźć można przepisy na dania z ziemniakami z całego świata. Od żydowskiego kugla po francuską zapiekankę gratin dauphinois. Zdjęcia utrzymane są estetyce z lat 90. XX wieku. Dzięki tej książce możesz się przekonać, że z prostego składnika wyczarujesz różnorodne dania.
„Mamuszka” Olia Hercules
Dla osób zainteresowanych kuchnią ukraińską w nowoczesnym wydaniu książki Olii Hercules są pozycjami obowiązkowymi. Jako pierwsza wydana była „Mamuszka”. W intersujący sposób łączyła stare przepisy z nowym podejściem, a także pokazywała receptury z różnych rejonów Ukrainy. Niezwykła podróż po ukraińskiej kuchni.