„Leksykon smaków” Niki Segnit
„Leksykon smaków” Niki Segnit (Wydawnictwo Buchmann) jest już w kanonie książek kucharskich, wiele osób nazywa ją Biblią Smaku. Idealna dla osób lubiących smaczne eksperymenty i odważne łączenie składników.
„Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu” Charles Spence
Książka wydana przez Świat Książki pokazuje popularnonaukowe podejście do jedzenia. Autor opisuje, jak zapach pomieszczenia wpływa na odbiór smakowanego jedzenia albo skąd wziął się fenomen mukbangu w Azji, czyli transmitowanie spożywania posiłku na żywo. Znakomita książka dla poszukiwaczy wiedzy o gastronomii.
„Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie” Iki Graboń
Książka opublikowana przez Wydawnictwo Otwarte jest poradnikiem opisującym sposób parzenia kawy za pomocą m.in. kawiarki, a także przewodnikiem z informacjami o kawie i jej uprawie. Ika Graboń dzieli się wiedzą na temat poszczególnych czynników mających wpływ na smak kawy. Według mnie jest to niezwykle pomocna publikacja dla tych, którzy szukają idealnego smaku parzonej kawy. Pozycja obowiązkowa w biblioteczce każdego kawosza.
„Salt, fat, acid, heat. Cztery składniki” Samin Nosrat
Książka wydana przez wydawnictwo Znak jest pokłosiem programu kulinarnego wyprodukowanego przez Netflix. Samin Nosrat wnikliwie i z poczuciem humoru opisuje cztery elementy potrzebne do gotowania. Każdy rozdział poświęca tytułowym czterem elementom: soli, tłuszczowi, kwasowi i ciepłu. To punkt wyjścia do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. Znakomita lektura dla osób, które chcą ulepszyć technikę gotowania.