Kto nie powinien jeść ostrych potraw?
Ostre potrawy mogą być pomocne przy wielu schorzeniach, jednak w przypadku niektórych chorób mogą prowadzić do zaostrzenia objawów. Sprawdź, na kolejnych slajdach, kto nie powinien sięgać po dania z dodatkiem papryczki chili.
Przewlekłe choroby żołądka i dwunastnicy
Choć kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga zwalczać bakterie powodujące infekcje i przyczyniające się do powstawania wrzodów żołądka, to może jednocześnie podrażniać jego błonę śluzową i działać przeczyszczająco. Dlatego osoby z zaawansowanymi wrzodami oraz stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych dań.
Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit
Ze względu na ryzyko zjedzenia zbyt dużej dla swojego organizmu dawki kapsaicyny zawartej w przyprawach i sosach na bazie ostrej papryczki, osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS), chorobę zapalną jelit (IBD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna, powinny unikać mocno doprawionych dań. W ich przypadku podrażnienie błony śluzowej może prowadzić do wystąpienia ostrej biegunki i zaostrzenia objawów choroby.
Refluks żołądkowo-przełykowy i zgaga
Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy oraz na zgagę, powinny unikać pieprznych lub pikantnych potraw, ponieważ przyczyniają się one do występowania objawów tych schorzeń. Mocno doprawione dania są szczególnie niewskazane w porze kolacji, ponieważ mogą nasilać objawy w nocy i przyczyniać się do problemów ze snem.