Przyjmowanie niektórych leków
Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach może w chodzić w interakcje z niektórymi lekami. Powinny jej unikać przede wszystkim osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz leki na nadciśnienie.
Alergia i nadwrażliwość
Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to kwestia indywidualna. Rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem mocno doprawionych potraw, ale u niektórych osób może wywoływać gwałtowne reakcje. Wśród ich wymienione są objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, ból brzucha, biegunka), układu oddechowego (atak astmt, trudności w oddychaniu) oraz błon śluzowych (łzawienie oczy, brak czucia w jamie ustnej i gardle).
Szczeliny odbytu
Nie udowodniono wpływu pikantnych potraw na powstawanie hemoroidów, ale spożywanie ostrych dań może być bardzo bolesne dla osób, które cierpią z powodu szczelin odbytu. Pojawiają się one w skutek nadmiernego napięcia, niedokrwienia lub infekcji okolicy.
Nadmierna potliwość
Pocenie się po zjedzeniu pikantnej potrawy jest naturalną reakcją organizmu na zetknięcie się z kapsaicyną, który czując, że się przegrzewasz, usiłuje się schłodzić. Jednak osoby, które mają tendencję do nadmiernego pocenia się, powinny unikać ostrych dań. W szczególności przed stresującym wydarzeniem lub treningiem siłowym.