1/7
Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek...
fot. dolgachov/123RF

Które produkty mają więcej kwasu foliowego niż sałata? Podpowiadamy, co jeść przy niedoborach tej witaminy

Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych krwinek, a także wspiera układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem witaminy B9 niż sałata.

2/7
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

3/7
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

4/7
Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego,...
fot. Jacqueline Howell/Pexels.com

Szpinak

Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a porcja 100 g obfituje w 193 mcg witaminy B9. Liście tej rośliny zawierają luteinę i zeaksantynę, czyli związki wspierające pracę narządu wzroku. Dzięki filtrowaniu promieni UV zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka i tzw. kurzej ślepoty.

Szpinak jest również źródłem edyksteronu, który jako związek anaboliczny działa podobnie do testosteronu – dlatego mężczyźni, chcąc zwiększyć siłę i masę mięśniową, często w swojej diecie mają znaczne ilości szpinaku. Dodatkowo ten produkt obniża poziom glukozy we krwi i uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.

Polecamy

Nawałnica nad Gnieznem. Silne opady gradu i deszczu

Nawałnica nad Gnieznem. Silne opady gradu i deszczu

Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w rzece

Makabryczne odkrycie. Pracownicy stoczni zauważyli ludzkie zwłoki w rzece

Krzysztof Bosak zainaugurował kampanię lidera podkarpackiej listy Konfederacji do PE

Krzysztof Bosak zainaugurował kampanię lidera podkarpackiej listy Konfederacji do PE

Zobacz również

Nawałnica nad Gnieznem. Silne opady gradu i deszczu

Nawałnica nad Gnieznem. Silne opady gradu i deszczu

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci

Dojrzałe mamy w polskim show-biznesie. One późno urodziły dzieci