Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Przewijaj dalej w prawo. Czeka tam na Ciebie więcej przepisów i smaków z dzieciństwa!
Kotlety z mortadeli
Do tego przepisu potrzebujemy jedynie mortadeli, jajka bądź dwóch i bułki tartej. Mortadelę kroimy na grubsze części, maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Makaron z serem na słodko
Składniki:
250 g makaronu np. świderki, kolanka lub rurki
250 g półtłustego twarogu tzw. klinek
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
mielony cynamon
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Gorący makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Ser rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy z cukrem.
4. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy pokruszony ser z cukrem. Całość oprószamy cynamonem i od razu podajemy.
Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!
Kotlety jajeczne
Składniki:
10 jaj,
3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
8 jajek ugotuj na twardo, obierz, posiekaj lub przeciśnij przez siteczko, przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju, dodaj do jajek.
Do miski wbij także 2 pozostałe jajka, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce tartej, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony.