1/26



Zupa "Nic"

Składniki

1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
2 szt jajek
400 ml mleka

Przygotowanie

Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

2/26



Babka ziemniaczana

Składniki:

400 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki kminku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz jeden ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.

Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Babkę można podać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem, śmietaną lub surówką.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

3/26



Paprykarz ze śledzia

Składniki:

ryż 100 gram
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
olej 3 łyżki
śledzie w pomidorach 2 puszki
przecier pomidorowy 2 łyżki
papryka słodka 1 łyżka
pieprz chilli cayenne 1/2 łyżeczki
pieprz czarny młynek
ketchup pikantny 1 łyżeczka
sól

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.

Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.

Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

4/26



Ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Wielkie, biało-czerwone "770" na bytomskim rynku. W ten sposób świętowano Dzień Flagi

Wielkie, biało-czerwone "770" na bytomskim rynku. W ten sposób świętowano Dzień Flagi

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Zobacz również

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

Powodzie nie ustają. Do kraju zbliża się cyklon – ZDJĘCIA

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?