Kefir ma niską zawartość laktozy
Zwykłe produkty mleczne zawierają laktozę (naturalny cukier). Wiele osób, zwłaszcza dorosłych, nie trawi prawidłowo laktozy, co nazywamy nietolerancją laktozy.
Bakterie kwasu mlekowego w sfermentowanych produktach mlecznych (takich jak kefir i jogurt) przekształcają laktozę w kwas mlekowy, przez co mają znacznie niższą zawartość laktozy niż mleko. Dzięki zawartym enzymom mogą pomóc jeszcze bardziej rozłożyć laktozę.
Kefir może łagodzić objawy alergii i astmy
Reakcje alergiczne są spowodowane reakcjami zapalnymi na niektóre pokarmy lub substancje. Osoby z nadwrażliwym układem odpornościowym, są bardziej podatne na alergie, które mogą wywoływać m.in. astmę.
Badaniach na zwierzętach wykazały, że kefir tłumi reakcje zapalne związane z alergiami i astmą, jednak potrzebne są jeszcze badania na ludziach, aby lepiej zbadać te efekty.
Kefir ma silne właściwości antybakteryjne
Niektóre probiotyki zawarte w kefirze chronią przed infekcjami. Kefir zawiera m.in. probiotyk Lactobacillus kefiri, który jest dla niego unikalny. Jak wykazują badania, może on hamować wzrost różnych szkodliwych bakterii, w tym Salmonella, Helicobacter pylori i E. Coli. Kefiran (rodzaj węglowodanów obecnych w kefirze) również ma właściwości antybakteryjne.
Kefir może chronić przed rakiem
Rak to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. Uważa się, że probiotyki zawarte w fermentowanych produktach mlecznych zmniejszają wzrost guza poprzez stymulację układu odpornościowego. Jest więc prawdopodobne, że kefir może zwalczać raka.
Niektóre badania na probówkach i zwierzętach wskazują, że kefir może hamować wzrost komórek nowotworowych, jednak żadne z obecnych badań nie obejmowały ludzi. Potrzebne są więc dalsze badania.