5/8
Przepis na 4–6 porcji....
fot. Shutterstock

Świąteczne kotlety wieprzowe

Przepis na 4–6 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Czas gotowania: 35–45 minut

Składniki:
4–6 kotletów schabowych z kością
Marynata: 6 szklanek ciepłej wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soli

Dekoracja:
1 łyżka oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z 2 pomarańczy
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, umieszczając ciepłą wodę, cukier i sól w pojemniku wystarczająco dużym, by pomieścić wszystkie kotlety bez ich ściskania. Mieszaj, aż większość cukru i soli się rozpuści.
2. Umieść kotlety w marynacie i polewaj nią mięso, dopóki całe nie pokryje się marynatą.
3. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki na godzinę.
4. Kiedy mięso będzie się marynowało, przygotuj dekorację. Najpierw rozgrzej oliwę na żeliwnej patelni.
5. Dodaj posiekaną cebulę i cukier. Mieszaj, aż cała cebula się zrumieni.
6. Zmniejsz ogień i zostaw cebulę na małym ogniu.
7. W średnim rondlu umieść sok z pomarańczy, żurawinę i posiekane morele i zagotuj całość na średnim ogniu.
8. Gdy mikstura się zagotuje, dodaj do niej zrumienioną cebulkę razem z oliwą.
9. Dodaj ocet jabłkowy, orzechy i sól. Dokładnie wymieszaj.
10. Gotuj miksturę na małym ogniu do momentu, gdy minie czas marynowania się kotletów.
11. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść kratkę do pieczenia w dolnej części piekarnika i połóż na niej brytfankę z rantem.
12. Zdejmij miksturę z ognia.
13. Wyjmij kotlety z marynaty, dokładnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
14. Ponownie rozgrzej żeliwną patelnię, na której podsmażałeś cebulę, na dość dużym ogniu.
15. Obsmażaj kotlety z obu stron (przez 3–4 minuty po każdej stronie).
16. Po obsmażeniu ułóż kotlety w brytfance umieszczonej w piekarniku. 17. Zalej kotlety przygotowaną miksturą, rozprowadzając ją równo na każdym z nich. Jeśli używasz rozmarynu i tymianku, posyp nimi mięso.
18. Zapiekaj kotlety przez 15 minut.
19. Użyj termometru do mięs, by sprawdzić temperaturę w środku kotleta. Gdy osiągnie 60°C, wyciągnij brytfankę z piekarnika.
20. Odstaw kotlety na 5 minut, żeby mięso odpoczęło, i podawaj.

6/8
Przepis na 10–12 kawałków....
fot. Shutterstock

Urodzinowe ciasto red velvet z szarym kremem

Przepis na 10–12 kawałków.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30–35 minut

Składniki:
oliwa lub olej kokosowy
2 1/2 szklanki mąki pszennej, typ 550
1 szklanki cukru trzcinowego
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki maślanki lub jej zamiennika*
białka 2 dużych jajek
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka białego octu winnego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
szary krem (przepis na s. 117)
1/2 szklanki połówek orzechów pekan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Natłuść trzy tortownice o średnicy 15 cm oliwą lub olejem kokosowym.
3. W dużej misce ręczną trzepaczką dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
4. W osobnej misce umieść maślankę, białka, barwnik spożywczy, ocet i ekstrakt wanilio wy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
5. Do mokrych składników dodaj ½ szklanki sosu jabłkowego, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę sosu i ponownie starannie wymieszaj całość.
6. Wlej mokre składniki do suchych. Mieszaj, aż się połączą i aż znikną wszystkie grudki. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję ze względu na dodatek sosu jabłkowego.
7. Przelej ciasto do tortownic i umieść je na najniższym piętrze piekarnika. Piecz przez 30–35 minut lub do suchego patyczka.
8. Wystudź spody w foremkach i wyjmij dopiero, gdy całkiem ostygną.
9. Posmaruj jeden ze spodów szarym kremem.
10. Ułóż drugi spód na pierwszym, wierzch posmaruj kremem.
11. Ułóż trzeci spód na drugim i posmaruj kremem wierzch oraz boki ciasta.
12. Udekoruj ciasto połówkami orzechów pekan (jeśli ich używasz).

7/8
Składniki:...
fot. Shutterstock

Szary krem

Składniki:
½ szklanki miękkiego masła
220 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 szklanki przesianego cukru pudru
czerwony i zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie:
1. Połącz masło i serek, ubijając je mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas ubijania zbieraj masę z brzegów miski.
2. Wmiksuj ekstrakt waniliowy.
3. Dodawaj cukier puder po 1 szklance, cały czas ubijając, aż do uzyskania puszystego kremu. Odstaw go na bok.
4. Dodawaj po 3–4 krople czerwonego i zielonego barwnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania szarej barwy kremu. Nie przestawaj, dopóki nie będziesz zadowolony z efektu**

NOTATKI:
* Zamiennik maślanki łatwo przygotować samodzielnie. Wlej do szklanki 1½ łyżki białego octu i dopełnij szklankę mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 5 minut przed użyciem.
** Odmierzaj barwnik spożywczy na łyżeczkę i dopiero potem dodawaj go do kremu – w ten sposób łatwiej kontrolować ilość. Jeśli chcesz uzyskać ciemnoszary kolor, dodaj większą ilość barwnika. Do uzyskania jasnoszarej barwy wystarczy po kilka kropel obu barwników.

8/8
„Kuchnia Hogwartu" to okazja do wypróbowania przepisów...
fot. materiały prasowe Znak/Shutterstock

„Kuchnia Hogwartu" to okazja do wypróbowania przepisów znanych z serii książek o Harrym Potterze. Sprawdź, jakie zawiera przysmaki!

Polecamy

Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

AKTUALIZACJA
Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

Czy możliwa jest rezygnacja z Zielonego Ładu? Tego domagają się rolnicy

TYLKO U NAS
Czy możliwa jest rezygnacja z Zielonego Ładu? Tego domagają się rolnicy

Widowiskowe manewry. Wojsko Polskie prowadzi ćwiczenia w całej Europie!

Widowiskowe manewry. Wojsko Polskie prowadzi ćwiczenia w całej Europie!

Zobacz również

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Widowiskowe manewry. Wojsko Polskie prowadzi ćwiczenia w całej Europie!

Widowiskowe manewry. Wojsko Polskie prowadzi ćwiczenia w całej Europie!