
Do krojenia serów twardych przydaje się deska ze specjalną gilotynką, ale nawet jeśli jej nie mamy, swoją rolę spełni ostry nóż.

Daniu powinno towarzyszyć wino czerwone lub białe, dobrane w zależności od wykorzystanych rodzajów sera. Dodatkiem może również być jasne lub ciemne pieczywo oraz winogrona, figi czy orzechy.

Od kiedy w Polsce stała się popularna kuchnia ekologiczna i nastąpił powrót do źródeł określanych mianem zdrowej żywności, także w polskich gospodarstwach – i to nie tylko z szyldem agroturystki – produkuje się wspaniałe sery, w niczym nie ustępujące na wielu polach francuskim. A przynajmniej jeśli o zdrowie i walory odżywcze chodzi.

Polskie sery rzemieślnicze - od krowich poczynając, przez kozie , na owczych kończąc - można kupić w wielu marketach, a przede wszystkim na targach i kiermaszach zdrowej żywności, które stają się powoli naturalnym obrazkiem w każdym niemal zakątku Polski.