1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Majowe przyjęcie. W domu, w ogródku czy na działce - deska serów zauroczy domowników i gości!
fot. mat. prasowe
2 z 10
Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle...
fot. mat. prasowe

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach.

3 z 10
Koneserzy serów mają oczywiście wśród swoich kuchennych i...
fot. Zbigniew Biskupski

Koneserzy serów mają oczywiście wśród swoich kuchennych i domowych sprzętów odpowiednie deski i noże do serów. Ich brak jednak nie stanowi żadnej przeszkody s skomponowaniu i zaserwowaniu idealnej deski serów.

4 z 10
Dobrze skomponowana deska serów powinna zawierać od 3. do 6....
fot. Zbigniew Biskupski

Dobrze skomponowana deska serów powinna zawierać od 3. do 6. jego gatunków. Klasyczne rodzaje to ser kozi lub owczy, ser z białą pleśnią, ser z niebieską pleśnią, ser twardy lub półtwardy. Wyjmij sery z lodówki około godziny przed degustacją.
Sery układaj według kolejności degustacji zaczynając od gatunku o najłagodniejszym smaku.
Podaj osobny nóż do każdego rodzaju sera, tak by nie zaburzać smaku żadnego z nich - radzi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Zobacz również

Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli

Pechowe rozstanie z Ekstraklasą. Stal bez wygranej mimo pięknych goli