
Restauracja Borodino, Nowy Dwór Mazowiecki, Generała Wiktora Thommée 10
Kategoria: Restauracja Roku
Restauracja Borodino może zachwycić gości już nawet samym wyglądem. Ten klasyczny, nastrojowy charakter wnętrz, te zabytkowe podziemne korytarze z piwnicami napoleońskimi , słoneczne tarasy w otoczeniu wody i pięknych roślin.. Widoki, które można także podziwiać z wnętrza restauracji, dostarczą gościom niezapomnianych wrażeń. A do tego wyśmienita kuchnia, która zaspokoi każde kulinarne oczekiwania.

Słodko Słony Caffe, Płońsk, Wolności 21
Kategoria: Bar/Bistro/Jadłodajnia Roku
Słodko Słony Caffe to jadłodajnia, której właścicielką jest Agnieszka Owczarzak. Prowadzi lokal z pasji i wkłada w niego całe swoje serce. Co prawda, robi to od niedawna, ale już ma swoich stałych klientów. W lokalu jedzenie oraz atmosfera są jak w domu: - Cały czas staramy się rozwijać i wprowadzamy nowe rzeczy, aby urozmaicić naszą ofertę. Wszystko, co pojawia się na Państwa talerzach, jest przygotowane samodzielnie przeze mnie, na przykład pierogi czy kopytka i tym podobne.

Tomasz Derleta, Sky Club, Radom
Kategoria: Barman Roku
Poznawanie nowych ludzi i wywoływanie szerokiego uśmiechu na ich twarzach - właśnie to w swojej pracy najbardziej lubi Tomasz Derleta, nasz kandydat do tytułu Barman Roku. W tym zawodzie pracuje od pięciu lat, obecnie w Sky Club w Radomiu. - Zaczynałem od zmywania naczyń w jednej z radomskich restauracji. Następnie zainteresowałem się barmaństwem i właśnie w tę stronę postanowiłem się szkolić - wspomina swoje zawodowe początki pan Tomasz.
Jego zdaniem najtrudniejsze w pracy barmana jest przekonanie ludzi do zaryzykowania i spróbowania nowego koktajlu. - Najlepiej mojego autorstwa - mówi.

Zuzanna Szczęsna, Torty i ciasta-Zuzanna S., Wólka Brzezińska
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
- Moim planem jest teraz dostanie się na studia o kierunku gastronomia i sztuka kulinarna lub dietetyka - mówi Zuzanna Szczęsna z Wólki Brzezińskiej.
Cukiernictwo i gastronomia są Jej pasją, którą zaczęła odkrywać podczas... świątecznego gotowania. - Szukałam możliwości zarobku, dlatego stwierdziłam, że połączę przyjemne z pożytecznym - wspomina. Tak powstały „Torty i ciasta Zuzanna S.”.
Znawczyni słodkości w swojej pracy najbardziej lubi dekorowanie ciast i tortów. - Efekty końcowe zawsze pokazują, że cierpliwość przynosi efektowne skutki - podkreśla.
Jej plany na przyszłość? Własna cukiernia.