
La Bodega, Płock, Tumska 5A/Lokal 2
Kategoria: Restauracja Roku
Lokal przedstawia się nam tak: „Witaj! La Bodega zaprasza Cię w podróż po kulinarnym świecie gorącej hiszpańskiej krainy, pełnej wspaniałych doznań smakowych oraz najlepszego wina, w akompaniamencie gorących rytmów flamenco i nie tylko...”. Zajrzeliśmy do menu i szczególnie skusiło nas to, że utalentowany szef kuchni mógł nam przyrządzić dania z owocami morza. Do wyboru: krewetki, kalmary, ośmiornica, małże, sardynki i wiele innych...

Paweł Paliński, Kapitan Żbik i La Spezia, Radom
Kategoria: Kucharz Roku
Paweł Paliński opowiada nam, że gastronomią to On interesował się właściwie od zawsze. I od zawsze chciał zostać właśnie kucharzem. – Stwierdziłem, że tak chcę zarabiać na życie – mówi. Swoje początki w tym zawodzie pan Paweł wspomina jako trudny czas.- Zaczynałem jako pomoc kuchenna. Miałem dużo obowiązków, w międzyczasie pomagałem na zmywaku. W gastronomii ciężko o zmiany po osiem godzin – dodaje. A co najbardziej lubi w swojej pracy? Smażyć steki!

Bartłomiej Frączek, La Melisa, Radom
Kategoria: Kelner Roku
Bartłomiej Frączek swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w wieku 16 lat. Początkowo była to praca dorywcza, która zmieniła się w pasję i chęć robienia tego na poważnie i zawodowo.
– Swoje pierwsze kroki w roli kelnera stawiałem w domu weselnym, przy obsłudze imprez okolicznościowych. Do zawodu przyuczali mnie starsi współpracownicy – mówi pan Bartłomiej. W swojej pracy ceni sobie kontakt z ludźmi. Minusem są zmienne i nieregularne godziny pracy. Jego marzeniem jest zostać menedżerem.

Norbert Koch, Własna działalność, Warszawa
Kategoria: Kucharz Roku
- Kuchnia jest jak poligon. Przetrwają najsilniejsi - takie słowa usłyszał Norbert Koch od jednego ze swoich nauczycieli. On sam na tym poligonie jest już 14 lat. Zanim został kucharzem, odpowiedział sobie na bardzo ważne pytanie: co lubi robić w życiu? I zaczął to robić. Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w znanej sieciówce z pizzą. - W wolnych chwilach pakowałem do tego pieca wszystko, co tylko się dało, żeby zjeść coś innego niż pizza - wspomina. Jakie ma rady dla początkujących kucharzy? - Nie biegamy po kuchni! A tak poważnie, nie bać próbować! Bądźcie ciekawi świata , smaków, ludzi bogatych w wiedzę i doświadczenia! - mówi.