
Nieprawidłowe przechowywanie
O ile niektóre warzywa i owoce powinny być przechowywane w lodówce, o tyle inne należy trzymać od niej z daleka.
Do lodówki powinny trafić:
> jabłka
> brokuły
> gruszki
> marchewki
> pomarańcze
> natka pietruszki
Poza lodówką przechowuj:
> cebulę
> cytryny
> banany
> pomidory
> awokado
> ogórki zielone

Zbyt długie gotowanie
Najzdrowsze są oczywiście warzywa w wersji surowej, jeśli jednak chcemy poddać je obróbce termicznej, znacznie lepiej wybrać gotowanie niż smażenie. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie gotowanie niszczy substancje odżywcze, szczególnie zaś witaminy C, A, B i D oraz kwas foliowy. Jeśli więc gotujemy - róbmy to najkrócej, jak to możliwe.

Warzywa i owoce w folii
Jednym z podstawowych błędów jest przechowywanie owoców i warzyw w plastiku, szczególnie zaś w foliowej torebce. Te trzymane poza lodówką powinny leżeć swobodnie - inaczej zaparzą się i zgniją. Dodatkowo w zamknięciu wytwarzają się nitrozoaminy - związki odpowiedzialne za raka śluzówki żołądka.