Finger food to najlepsza opcja na imprezę
Przekąski z ciasta francuskiego możesz wykonać w kilka chwil i podać gościom na imprezie w domu. Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na różne przekąski.
Cynamonowe rollsy
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. Opakowanie cynamonu
3. 4 łyżki brązowego cukru
4. Jajko
Jak przygotować proste cynamonowe ślimaczki?
1. Na gotowy blat z francuskiego ciasta wysypałam równo cynamon, a następnie brązowy cukier.
2. Zwinęłam ciasto w ciasną rolkę, którą posmarowałam rozmąconym jajkiem i pokroiłam w plastry.
3. Ułożyłam rolki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Pakieciki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskiego
2. 300 g mrożonego szpinaku
3. Opakowanie sera feta
4. Gałka muszkatołowa, sól, pieprzem
5. Jajko
Jak przygotować pakieciki ze szpinakiem i fetą?
1. Rozmroziłam szpinak i podsmażyłam go na patelni, doprawiając gałką, solą i pieprzem.
2. Przekroiłam ciasto na dwie części. Pierwszą z nich (spód) pokroiłam na małe prostokąty.
3. Na każdym prostokącie położyłam szpinak i rozkruszyłam ser feta. Brzegi prostokątów zostawiłam czyste, aby ciasto się skleiło.
4. Drugą część ciasta pokroiłam na takie same prostokąty i przykryłam nimi spody ze szpinakiem.
5. Wierzchnią część ciasta poprzecinałam.
6. Posmarowałam pakieciki rozmąconym jajkiem.
7. Piekłam pakieciki 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Mięsne gniazdka
Składniki:
1. Gotowe ciasto francuskie
2. 8 parówek
3. Jajko
4. 8 pomidorków koktajlowych
Jak przygotować gniazdka z pomidorkami koktajlowymi?
1. Każdą z parówek ponacinałam, żeby można ją było łatwo zwinąć w okrąg.
2. Wykroiłam koła z ciasta francuskiego i włożyłam do foremek.
3. W każdej foremce ułożyłam parówkę.
4. Piekłam gniazdka 10 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Na każdym upieczonym gniazdku ułożyłam pomidorka koktajlowego.