1 z 6
![Falafel to kotlecik zrobiony z mielonej ciecierzycy. Przepis...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6f/8e/630e0a4e80f38_o_large.jpg)
fot. materiały prasowe Wydawnictwa Słowne
Domowy falafel
Falafel to kotlecik zrobiony z mielonej ciecierzycy. Przepis popularny jest w kuchni żydowskiej i arabskiej.
2 z 6
![Smaku i aromatu falafelowi nadają utłuczone nasiona kuminu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f8/81/630e0eb80ba70_o_large.jpg)
fot. pexels.com/kendra coupland
Kmin rzymski
Smaku i aromatu falafelowi nadają utłuczone nasiona kuminu nazywanego też kminem rzymskim.
3 z 6
![Podstawowym składnikiem falafela są namoczone ziarna...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/79/86/630e0f94c7dfd_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/MYCCF
Ciecierzyca
Podstawowym składnikiem falafela są namoczone ziarna ciecierzycy. Następnie mieli się ją za pomoca robota kuchennego lub maszynki do mięsa.
4 z 6
![W książce „Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic”...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ee/d7/630e0c26289fe_o_large.jpg)
fot. materiały prasowe Wydawnictwo Słowne
Dodatki do falafela
W książce „Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic” autorstwa Nidala Kersha znajdują się przepisy na sosy, pieczywo i kiszonki, które urozmaicą smak falafela.