1/12
Probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na...
fot. pixelsaway/123RF

Te produkty to naturalne probiotyki. Jedz je, by wspomóc odporność!

Probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na zdrowie. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, choć również niektóre gatunki drożdży.

Mikroorganizmy z tej grupy wspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie.

Sprawdź 10 produktów probiotycznych, które warto wybierać najczęściej!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

3/12
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

4/12
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.

Polecamy

Radomiak Radom pokonany przez Zagłębie Lubin. Dawid Kurminowski z hattrickiem

Radomiak Radom pokonany przez Zagłębie Lubin. Dawid Kurminowski z hattrickiem

Śląsk Wrocław nie zdążył odrobić straty z Ruchem Chorzów. Co za końcówka!

Śląsk Wrocław nie zdążył odrobić straty z Ruchem Chorzów. Co za końcówka!

Grand Prix Chorwacji. Bartosz Zmarzlik zaczął od finału [zdjęcia]

Grand Prix Chorwacji. Bartosz Zmarzlik zaczął od finału [zdjęcia]

Zobacz również

Tak rozgrywająca reprezentacji Polski cieszyła się z mistrzostwa Włoch! WIDEO

Tak rozgrywająca reprezentacji Polski cieszyła się z mistrzostwa Włoch! WIDEO

Raków wygrywa w Łodzi. Uderzenie Koczerhina uszczęśliwiło kibiców

Raków wygrywa w Łodzi. Uderzenie Koczerhina uszczęśliwiło kibiców