
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wskazanych partii rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” wyprodukowanych dla jednego z Klientów (nr partii/ termin przydatności 02.09.2020, 04.09.2020) obecności bakterii Salmonella.
Rukola 100 g 01.09.2020
Rukola 100 g 02.09.2020
Rukola 100 g 03.09.2020
Rukola 100 g 04.09.2020
Rukola 100 g 05.09.2020
Rukola 100 g 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 31.08.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 03.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 04.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 05.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 07.09.2020
Mix z rukolą 140g 31.08.2020
Mix z rukolą 140g 02.09.2020
Mix z rukolą 140g 03.09.2020
Mix z rukolą 140g 04.09.2020
Mix z rukolą 140g 05.09.2020
Mix z rukolą 140g 06.09.2020
Mix z rukolą 140g 07.09.2020
Mix z burakiem 570g 01.09.2020
Mix z burakiem 570g 03.09.2020
Mix z burakiem 570g 04.09.2020
Mix z burakiem 570g 05.09.2020
Rukola 500 g 30.08.2020
Toscana 500 g 31.08.2020
Toscana 500 g 03.09.2020
Toscana 170 g 31.08.2020
Toscana 170 g 03.09.2020
Toscana 170 g 04.09.2020
Zgodnie z wewnętrznymi procedurami Eisberg Sp. z o.o. uruchomiła akcję wycofania towaru od Klientów, do których wysłane zostały ww. partie produktów.
Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A., Lidl Sp. z o.o. sp.k., McDonald’s, SCA PR Polska Sp. z o.o., Transgourmet Polska Sp. z o.o.
Jeronimo Martins Polska S.A. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej
Lidl Sp. z o.o. sp. k. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej
McDonald’s Polska poinformowała konsumentów o zdarzeniu za pośrednictwem strony internetowej
Transgourmet Polska Sp. z o.o. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Salmonella z gr. O7 w mięsie z indyka na kotlety
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu : Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g, numer partii: 2261003002, termin przydatności do spożycia: 29.09.2020 z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego.
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.
Poinformował dostawcę surowca o zaistniałej sytuacji oraz zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias
Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch
z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
Numer partii - Termin przydatności do spożycia - Wielkość opakowania
012320/165 - 27.09.2020 - 1kg, 0,4 kg
28.09.2020 - 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg
01.10.2020 - 0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.
W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni jaj
Zagrożenie: W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.
W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach.
Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE