93 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie wskazanych partii rukoli i produktów zawierających rukolę ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” wyprodukowanych dla jednego z Klientów (nr partii/ termin przydatności 02.09.2020, 04.09.2020) obecności bakterii Salmonella.


Rukola 100 g 01.09.2020
Rukola 100 g 02.09.2020
Rukola 100 g 03.09.2020
Rukola 100 g 04.09.2020
Rukola 100 g 05.09.2020
Rukola 100 g 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 31.08.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 03.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 04.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 05.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g 07.09.2020
Mix z rukolą 140g 31.08.2020
Mix z rukolą 140g 02.09.2020
Mix z rukolą 140g 03.09.2020
Mix z rukolą 140g 04.09.2020
Mix z rukolą 140g 05.09.2020
Mix z rukolą 140g 06.09.2020
Mix z rukolą 140g 07.09.2020
Mix z burakiem 570g 01.09.2020
Mix z burakiem 570g 03.09.2020
Mix z burakiem 570g 04.09.2020
Mix z burakiem 570g 05.09.2020
Rukola 500 g 30.08.2020
Toscana 500 g 31.08.2020
Toscana 500 g 03.09.2020
Toscana 170 g 31.08.2020
Toscana 170 g 03.09.2020
Toscana 170 g 04.09.2020


Zgodnie z wewnętrznymi procedurami Eisberg Sp. z o.o. uruchomiła akcję wycofania towaru od Klientów, do których wysłane zostały ww. partie produktów.

Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A., Lidl Sp. z o.o. sp.k., McDonald’s, SCA PR Polska Sp. z o.o., Transgourmet Polska Sp. z o.o.



Jeronimo Martins Polska S.A. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej

Lidl Sp. z o.o. sp. k. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej

McDonald’s Polska poinformowała konsumentów o zdarzeniu za pośrednictwem strony internetowej

Transgourmet Polska Sp. z o.o. poinformowała konsumentów za pośrednictwem strony internetowej



Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

94 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Salmonella...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Salmonella z gr. O7 w mięsie z indyka na kotlety

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g

Numer partii: 2261003002

Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020


Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu : Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g, numer partii: 2261003002, termin przydatności do spożycia: 29.09.2020 z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego.

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Poinformował dostawcę surowca o zaistniałej sytuacji oraz zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE



95 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie obecności...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias

Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch
z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias

Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.



Numer partii - Termin przydatności do spożycia - Wielkość opakowania

012320/165 - 27.09.2020 - 1kg, 0,4 kg

28.09.2020 - 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg

01.10.2020 - 0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg



Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE



96 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. na powierzchni jaj

Zagrożenie: W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.

Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304

Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.

Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304

Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.

W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach.

Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE


Pozostało jeszcze 41 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Projekt kuchni z AI. ChatGPT zaprojektował wnętrze lepiej niż architekt?

Projekt kuchni z AI. ChatGPT zaprojektował wnętrze lepiej niż architekt?

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Zobacz również

Projekt kuchni z AI. ChatGPT zaprojektował wnętrze lepiej niż architekt?

Projekt kuchni z AI. ChatGPT zaprojektował wnętrze lepiej niż architekt?

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe