1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Dla wielu ryba to podstawa piątkowego obiadu. Wielu z nas...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Dla wielu ryba to podstawa piątkowego obiadu. Wielu z nas lubi też spożywać ryby przy innych okazjach. Mięso ryb uważane jest za zdrowe i odżywcze. Tak jest, ale nie w przypadku każdego gatunku ryb. Niektóre gatunki powinniśmy wręcz omijać, bo w organizmach ryb znajduje się mnóstwo szkodliwych składników i toksyn, które mogą rujnować nasze zdrowie. W naszej galerii prezentujemy gatunki ryb, których lepiej nie spożywać i informujemy, dlaczego są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Tych gatunków ryb unikaj, jeśli chcesz uniknąć kłopotów zdrowotnych >>>

2 z 11
Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb....
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Łosoś hodowlany

Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb. Charakteryzuje się charakterystyczną barwą mięsa - od różu po kolor pomarańczowy. Białko pochodzące z łososia żyjącego na wolności jest pełnowartościowe, a mięso bogate w cenne składniki odżywcze. Należy unikać łososia, którego mięso ma intensywny pomarańczowy kolor. To oznacza, że ryba pochodzi z hodowli, a hodowcy często dodają do pasz barwniki i środki zapobiegające chorobom ryb. Przez to w mięsie łososia kumulują się pestycydy i dioksyny, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i skórne. Zamiast łososia hodowlanego, lepiej jest wybrać łososia atlantyckiego (dziko żyjącego), którego mięso ma barwę bladoróżową.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

3 z 11
Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Panga

Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli w Wietnamie. Niestety, warunki, w jakich hoduje się te ryby, najczęściej są fatalne. Ryby trzyma się w zanieczyszczonych akwenach w klatkach i podaje im się pasze, zawierające szkodliwą dla ludzi chemię: środki bakteriobójcze, antybiotyki, hormony. Mięso tych ryb może zawierać pasożyty. Podobnie hodowane są tilapie w Chinach czy łososie norweskie, których również powinniśmy unikać ze względu na wysoką zawartość toksyn i ewentualnych pasożytów w mięsie tych ryb.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

4 z 11
Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Ryba maślana

Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla zdrowia woski (m.in. kwas oleinowy, niestrawny i nieprzyswajalny przez organizm człowieka). Po zjedzeniu tej ryby mogą wystąpić objawy niepożądane - biegunka, wymioty, mdłości, reakcje alergiczne.– Woski, które są składnikiem oleju rybiego, w przypadku ryby maślanej są w 90 proc. nietrawione przez człowieka – przestrzega Andrzej Probucki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku - czytamy w serwisie ekologia.pl.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Śląsk ograł Zagłębie w derbach. Szanse na utrzymanie jeszcze są!

Śląsk ograł Zagłębie w derbach. Szanse na utrzymanie jeszcze są!

Zamieszanie w finale Pucharu Polski. Marciniak anulował gola i dał karnego

Zamieszanie w finale Pucharu Polski. Marciniak anulował gola i dał karnego

Znane osoby na finale Pogoń - Legia. Kto się pojawił?

Znane osoby na finale Pogoń - Legia. Kto się pojawił?

Zobacz również

Radość Legii, rozpacz Pogoni. Sceny po finale Pucharu Polski. Oyedele jak Davids

Radość Legii, rozpacz Pogoni. Sceny po finale Pucharu Polski. Oyedele jak Davids

Zamieszanie w finale Pucharu Polski. Marciniak anulował gola i dał karnego

Zamieszanie w finale Pucharu Polski. Marciniak anulował gola i dał karnego