
Dla wielu ryba to podstawa piątkowego obiadu. Wielu z nas lubi też spożywać ryby przy innych okazjach. Mięso ryb uważane jest za zdrowe i odżywcze. Tak jest, ale nie w przypadku każdego gatunku ryb. Niektóre gatunki powinniśmy wręcz omijać, bo w organizmach ryb znajduje się mnóstwo szkodliwych składników i toksyn, które mogą rujnować nasze zdrowie. W naszej galerii prezentujemy gatunki ryb, których lepiej nie spożywać i informujemy, dlaczego są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.
Tych gatunków ryb unikaj, jeśli chcesz uniknąć kłopotów zdrowotnych >>>

Łosoś hodowlany
Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb. Charakteryzuje się charakterystyczną barwą mięsa - od różu po kolor pomarańczowy. Białko pochodzące z łososia żyjącego na wolności jest pełnowartościowe, a mięso bogate w cenne składniki odżywcze. Należy unikać łososia, którego mięso ma intensywny pomarańczowy kolor. To oznacza, że ryba pochodzi z hodowli, a hodowcy często dodają do pasz barwniki i środki zapobiegające chorobom ryb. Przez to w mięsie łososia kumulują się pestycydy i dioksyny, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i skórne. Zamiast łososia hodowlanego, lepiej jest wybrać łososia atlantyckiego (dziko żyjącego), którego mięso ma barwę bladoróżową.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Panga
Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli w Wietnamie. Niestety, warunki, w jakich hoduje się te ryby, najczęściej są fatalne. Ryby trzyma się w zanieczyszczonych akwenach w klatkach i podaje im się pasze, zawierające szkodliwą dla ludzi chemię: środki bakteriobójcze, antybiotyki, hormony. Mięso tych ryb może zawierać pasożyty. Podobnie hodowane są tilapie w Chinach czy łososie norweskie, których również powinniśmy unikać ze względu na wysoką zawartość toksyn i ewentualnych pasożytów w mięsie tych ryb.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Ryba maślana
Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla zdrowia woski (m.in. kwas oleinowy, niestrawny i nieprzyswajalny przez organizm człowieka). Po zjedzeniu tej ryby mogą wystąpić objawy niepożądane - biegunka, wymioty, mdłości, reakcje alergiczne.– Woski, które są składnikiem oleju rybiego, w przypadku ryby maślanej są w 90 proc. nietrawione przez człowieka – przestrzega Andrzej Probucki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku - czytamy w serwisie ekologia.pl.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►