5 z 11
Tilapia (hodowlana) - zawiera kwas arachidonowy, który jest...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Tilapia hodowlana

Tilapia (hodowlana) - zawiera kwas arachidonowy, który jest groźny w przypadku chorób serca, stawów, astmy i alergii.

Krajem, który specjalizuje się w hodowli tilapii i zarazem jest największym eksporterem na świat tej ryby, są Chiny. Tam tilapie hodowane są w fatalnych warunkach, a ryby karmione są paszami, przyspieszającymi ich wzrost i masę, do których dodawane są chemikalia, mające zapobiegać rozwojowi chorób u ryb. Na ostatnim slajdzie galerii prezentujemy zdjęcie z hodowli tilapii. Kliknij dalej i przekonaj się sam, w jakich warunkach te ryby są hodowane! ►►►

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

6 z 11
Okoń nilowy - mięso tej ryby zawiera kwas palmitynowy, który...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Okoń nilowy, węgorz żółty lub srebrzysty i tuńczyk błękitnopłetwy

Okoń nilowy - mięso tej ryby zawiera kwas palmitynowy, który powoduje podwyższenie "złego" cholesterolu LDL.

Węgorz żółty lub srebrzysty (węgorz amerykański) - naukowcy ostrzegają przez wysoką zawartością rtęci i PCB w mięsie tego gatunku ryb.

Tuńczyk błękitnopłetwy (atlantycki) - wysokie stężenie PCB i rtęci w mięsie tych ryb.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

7 z 11
Sum afrykański (lub importowany) - podobnie jak okoń nilowy...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Sum afrykański

Sum afrykański (lub importowany) - podobnie jak okoń nilowy zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują podwyższenie cholesterolu LDL. Sumy importowane z Azji pochodzą najczęściej z hodowli, gdzie do stosowane są pestycydy i antybiotyki - z tego powodu mięso tych ryb jest nimi przesycone.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

8 z 11
Gardłosz atlantycki - ten gatunek to ryby długożyjące i...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Gardłosz atlantycki, tuńczyk czerwony

Gardłosz atlantycki - ten gatunek to ryby długożyjące i bardzo powoli rosnące. Im starsza jest ryba, tym jej organizm ma więcej szkodliwych związków. W mięsie tych ryb kumuluje się rtęć.

Tuńczyk czerwony - w mięsie tej ryby znajduje się metylortęć. Ta substancja jest toksyczna dla człowieka. Tej ryby nie powinny szczególnie jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Najpiękniejsze i najbardziej niebezpieczne plaże świata. Turyści ich unikają

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces

Zobacz również

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek

Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko

AKTUALIZACJA
Runęła ściana kamienicy. Strażacy przeszukują gruzowisko