
Tilapia hodowlana
Tilapia (hodowlana) - zawiera kwas arachidonowy, który jest groźny w przypadku chorób serca, stawów, astmy i alergii.
Krajem, który specjalizuje się w hodowli tilapii i zarazem jest największym eksporterem na świat tej ryby, są Chiny. Tam tilapie hodowane są w fatalnych warunkach, a ryby karmione są paszami, przyspieszającymi ich wzrost i masę, do których dodawane są chemikalia, mające zapobiegać rozwojowi chorób u ryb. Na ostatnim slajdzie galerii prezentujemy zdjęcie z hodowli tilapii. Kliknij dalej i przekonaj się sam, w jakich warunkach te ryby są hodowane! ►►►
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Okoń nilowy, węgorz żółty lub srebrzysty i tuńczyk błękitnopłetwy
Okoń nilowy - mięso tej ryby zawiera kwas palmitynowy, który powoduje podwyższenie "złego" cholesterolu LDL.
Węgorz żółty lub srebrzysty (węgorz amerykański) - naukowcy ostrzegają przez wysoką zawartością rtęci i PCB w mięsie tego gatunku ryb.
Tuńczyk błękitnopłetwy (atlantycki) - wysokie stężenie PCB i rtęci w mięsie tych ryb.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Sum afrykański
Sum afrykański (lub importowany) - podobnie jak okoń nilowy zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują podwyższenie cholesterolu LDL. Sumy importowane z Azji pochodzą najczęściej z hodowli, gdzie do stosowane są pestycydy i antybiotyki - z tego powodu mięso tych ryb jest nimi przesycone.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Gardłosz atlantycki, tuńczyk czerwony
Gardłosz atlantycki - ten gatunek to ryby długożyjące i bardzo powoli rosnące. Im starsza jest ryba, tym jej organizm ma więcej szkodliwych związków. W mięsie tych ryb kumuluje się rtęć.
Tuńczyk czerwony - w mięsie tej ryby znajduje się metylortęć. Ta substancja jest toksyczna dla człowieka. Tej ryby nie powinny szczególnie jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►