1/10
Dla wielu ryba to podstawa piątkowego obiadu. Wielu z nas...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Dla wielu ryba to podstawa piątkowego obiadu. Wielu z nas lubi też spożywać ryby przy innych okazjach. Mięso ryb uważane jest za zdrowe i odżywcze. Tak jest, ale nie w przypadku każdego gatunku ryb. Niektóre gatunki powinniśmy wręcz omijać, bo w organizmach ryb znajduje się mnóstwo szkodliwych składników i toksyn, które mogą rujnować nasze zdrowie. W naszej galerii prezentujemy gatunki ryb, których lepiej nie spożywać i informujemy, dlaczego są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Tych gatunków ryb unikaj, jeśli chcesz uniknąć kłopotów zdrowotnych >>>

2/10
Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb....
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Łosoś hodowlany

Łosoś hodowlany - to jedna z najpopularniejszych ryb. Charakteryzuje się charakterystyczną barwą mięsa - od różu po kolor pomarańczowy. Białko pochodzące z łososia żyjącego na wolności jest pełnowartościowe, a mięso bogate w cenne składniki odżywcze. Należy unikać łososia, którego mięso ma intensywny pomarańczowy kolor. To oznacza, że ryba pochodzi z hodowli, a hodowcy często dodają do pasz barwniki i środki zapobiegające chorobom ryb. Przez to w mięsie łososia kumulują się pestycydy i dioksyny, powodujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe i skórne. Zamiast łososia hodowlanego, lepiej jest wybrać łososia atlantyckiego (dziko żyjącego), którego mięso ma barwę bladoróżową.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

3/10
Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Panga

Panga - ta ryba trafia na polski rynek najczęściej z hodowli w Wietnamie. Niestety, warunki, w jakich hoduje się te ryby, najczęściej są fatalne. Ryby trzyma się w zanieczyszczonych akwenach w klatkach i podaje im się pasze, zawierające szkodliwą dla ludzi chemię: środki bakteriobójcze, antybiotyki, hormony. Mięso tych ryb może zawierać pasożyty. Podobnie hodowane są tilapie w Chinach czy łososie norweskie, których również powinniśmy unikać ze względu na wysoką zawartość toksyn i ewentualnych pasożytów w mięsie tych ryb.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

4/10
Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Ryba maślana

Ryba maślana - zawiera ciężkostrawne i niebezpieczne dla zdrowia woski (m.in. kwas oleinowy, niestrawny i nieprzyswajalny przez organizm człowieka). Po zjedzeniu tej ryby mogą wystąpić objawy niepożądane - biegunka, wymioty, mdłości, reakcje alergiczne.– Woski, które są składnikiem oleju rybiego, w przypadku ryby maślanej są w 90 proc. nietrawione przez człowieka – przestrzega Andrzej Probucki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku - czytamy w serwisie ekologia.pl.

Więcej gatunków niezdrowych ryb ►►►

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pełny Spodek na meczu siatkarzy Polska - Niemcy ZDJĘCIA

Pełny Spodek na meczu siatkarzy Polska - Niemcy ZDJĘCIA

Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

TYLKO U NAS
Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

Makabra w Częstochowie. Patrzył, jak jego kolega morduje. Czy stanie przed sądem?

Makabra w Częstochowie. Patrzył, jak jego kolega morduje. Czy stanie przed sądem?

Zobacz również

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia

Tak się kiedyś wypoczywało we Władysławowie. Zobacz archiwalne zdjęcia

Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA

TYLKO U NAS
Pożary to dzieło przypadku, czy celowego działania? Zapytaliśmy wiceszefa MSWiA