5 z 15
![Wyjmij ogórki z miski i wlej wodę, która wyciekła z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/be/80/64abacd957812_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie. Krok 4
Wyjmij ogórki z miski i wlej wodę, która wyciekła z posolonych ogórków. Następnie w każdym słoiku ułóż na pionowo ogórki. Staraj się to zrobić dosyć ciasno.
6 z 15
![Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek. Dodaj także po 5...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ea/60/64abacde00343_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie. Krok 5
Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek. Dodaj także po 5 ziarenek pieprzu i po jednym ząbku czosnku.
7 z 15
![Zagotuj wodę z cukrem i octem. Podane przeze mnie w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/3b/64abacd012a01_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie. Krok 6
Zagotuj wodę z cukrem i octem. Podane przeze mnie w przepisie proporcje powinny wystarczyć do zalania 6 średniej wielkości słoików.
8 z 15
![Zalej ogórki ciepłą zalewą, staraj się, by były całkowicie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3c/2e/64abace2bd665_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie. Krok 7
Zalej ogórki ciepłą zalewą, staraj się, by były całkowicie przykryte. Zakręć dokładnie słoiki.