1 z 15
Ogórki watykańskie
Ogórki watykańskie to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak możesz je przygotować. Nie zapomnij o jednym, bardzo ważnym składniku.
2 z 15
Ogórki watykańskie. Krok 1
Przygotowanie przepisu zacznij od dokładnego umycia ogórków. Następnie zalej je zimną wodą i odstaw na około pół godziny.
3 z 15
Ogórki watykańskie. Krok 2
Odcedź ogórki z wody. Każdy ogórek pokrój na połówki lub ćwiartki i przełóż do dużej miski. Posyp całość solą i wymieszaj. Odstaw na około półtorej godziny.
4 z 15
Ogórki watykańskie. Krok 3
Gdy ogórki się macerują, przygotuj resztę potrzebnych składników. Rodzynki sparz wrzątkiem i odcedź. Ząbki czosnku obierz z łupinek. Przyszykuj także czyste słoiki i zakrętki.