1/8
Badania zachęcają, by jeść ostre niemal każdego dnia dla...
fot. FotoCuisinette/Getty Images

Najbardziej ostre przyprawy i zdrowie. Zobacz, jakie są korzyści

Badania zachęcają, by jeść ostre niemal każdego dnia dla dłuższego życia. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne dają najbardziej pikantne przyprawy.

2/8
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

3/8
Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma...
fot. unpict/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – chrzan

Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma najwięcej pikantnego związku, jakim jest izotiocyjanian allilu. To ten sam, który wspiera ochronę przed rakiem, przy jedzeniu drażni jednak śluzówkę układu oddechowego i pokarmowego. Mowa jest zarówno o chrzanie polskim, jak i chińskim, zwanym wasabi. Ten drugi nie jest praktycznie dostępny w naszym kraju, a sprzedawane produkty to zwykły chrzan z zielonym barwnikiem i ew. domieszką wasabi. Rodzimy produkt jest jednak równie zdrowy, a może nawet lepszy, bo możemy jeść go po przygotowaniu w domu.

4/8
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Raport z trybun. Na meczu Lech - Legia wszystko wybiło

Raport z trybun. Na meczu Lech - Legia wszystko wybiło

Lech upokorzony przez Legię i samobóje. Kibice przerwali mecz

Lech upokorzony przez Legię i samobóje. Kibice przerwali mecz

Najlepsze memy o meczu Lech - Legia. Diabeł pisał scenariusz

Najlepsze memy o meczu Lech - Legia. Diabeł pisał scenariusz

Zobacz również

Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

PILNE
Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

Kibice Lecha przerwali mecz. Kpiący komentarz Legii: Śmierdzi trzeci samobójem

Kibice Lecha przerwali mecz. Kpiący komentarz Legii: Śmierdzi trzeci samobójem