Najbardziej ostre przyprawy i zdrowie. Zobacz, jakie są korzyści
Badania zachęcają, by jeść ostre niemal każdego dnia dla dłuższego życia. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne dają najbardziej pikantne przyprawy.
Ostre przyprawy na zdrowie – chili
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.
Ostre przyprawy na zdrowie – chrzan
Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma najwięcej pikantnego związku, jakim jest izotiocyjanian allilu. To ten sam, który wspiera ochronę przed rakiem, przy jedzeniu drażni jednak śluzówkę układu oddechowego i pokarmowego. Mowa jest zarówno o chrzanie polskim, jak i chińskim, zwanym wasabi. Ten drugi nie jest praktycznie dostępny w naszym kraju, a sprzedawane produkty to zwykły chrzan z zielonym barwnikiem i ew. domieszką wasabi. Rodzimy produkt jest jednak równie zdrowy, a może nawet lepszy, bo możemy jeść go po przygotowaniu w domu.
Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.