101 z 187
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w...
fot. GIS

Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

Numer partii: 21 03 25 B

Data minimalnej trwałości: 21.03.2025

Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia

Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

102 z 187
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki


Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

103 z 187
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej...

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii Majeranku

Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

104 z 187
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g

Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g

Numer partii: 32471S

Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.

W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Pozostały jeszcze 82 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika

NOWE FAKTY
Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika

Minister domaga się od fundacji o. Rydzyka zwrotu 210 mln zł lub gruntu

Minister domaga się od fundacji o. Rydzyka zwrotu 210 mln zł lub gruntu

Zobacz również

Dwa tramwaje zderzyły się na rondzie de Gaulle'a. 19 osób poszkodowanych

AKTUALIZACJA
Dwa tramwaje zderzyły się na rondzie de Gaulle'a. 19 osób poszkodowanych

Szczyt Trójmorza. Do inicjatywy dołączą dwa kolejne państwa

Szczyt Trójmorza. Do inicjatywy dołączą dwa kolejne państwa