113 z 199
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki


Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

114 z 199
Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej...

Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii Majeranku

Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

115 z 199
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym...
fot. GIS

Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g

Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g

Numer partii: 32471S

Data minimalnej trwałości: 02/10/2023

Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.

W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

116 z 199
Obecność niedozwolonej substancji: sildenafilu w suplemencie...
fot. GIS

Obecność niedozwolonej substancji: sildenafilu w suplemencie diety

Zagrożenie:
W próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność sildenafilu. Substancja ta nie może występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na jej działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – BOSS Energy Extra, Suplement diety

Numer partii: 0238

Data minimalnej trwałości: 18/10/2026

Producent: Bio&Pharma, 207 Regent Street, 3rd Floor, Londyn, W1B 3HH

Dystrybutor: Boss of Toys Sp. z o.o., Rumiana 34, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor zobowiązał się poinformować wszystkich swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Pozostały jeszcze 82 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Czerwiec gorący dla graczy. Hity od Kojimy, Remedy i polskiego studia

Kontenery z bronią bez opieki? Trwa akcja służb

Kontenery z bronią bez opieki? Trwa akcja służb

W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

AKTUALIZACJA
W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

Zobacz również

Gothic kryje sekrety, o których nie miałeś pojęcia. Nawet jeśli grałeś setki razy

Gothic kryje sekrety, o których nie miałeś pojęcia. Nawet jeśli grałeś setki razy

Dom bez klimatyzacji? Ten trik obniża temperaturę w pomieszczeniu o 5°C

Dom bez klimatyzacji? Ten trik obniża temperaturę w pomieszczeniu o 5°C