
Czarna porzeczka
Właściwości czarnej porzeczki:
▇ witaminy C, A, E
▇ wapń
▇ potas
▇ żelazo
▇ magnez
▇ sód
Zacznijmy od tego, że czarna porzeczka ma w sobie ogromne ilości witaminy C. Zaledwie 100 gram tych owoców pokrywa ponad 200 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. A wiadomo, jak bardzo jest ona nam potrzebna zimą i jesienią do zwalczania wirusów. Czarna porzeczka ma w sobie też bardzo duże pokłady potasu. Ponadto, działa antynowotworowo i łagodzi migreny.

Imbir
Właściwości imbiru:
▇ witaminy C, A, B, E, K
▇ kwas foliowy
▇ wapń
▇ sód, fosfor
▇ magnez, żelazo
Imbir to co prawda bylina, ale też nie może zabraknąć go w naszej kuchni! Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie jesieni i zimy bez imbiru. Przynosi on ulgę w przeziębieniu, łagodzi bóle mięśniowe związane z infekcjami w organizmie. A ponadto, polepsza krążenie krwi, łagodzi mdłości czy pomaga w trawieniu. Dobrze go stosować także wtedy, kiedy często boli nas głowa, bo ma działanie antymigrenowe.

Acerola
Właściwości aceroli:
▇ witaminy C, A
▇ kwas foliowy
▇ wapń
▇ potas
▇ sód
Acerola to dość egzotyczny owoc, uprawiany głównie Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. W Polsce raczej ciężko ją kupić, a jeszcze trudniej uprawiać, choć jest to możliwe nawet w domu (trzeba dostarczyć jej dużo ciepła). Dlaczego jest taka wyjątkowa? Ze względu na ogromne ilości witaminy C. Mało tego, acerola zawiera najwięcej tej witaminy ze wszystkich znanych owoców jadalnych na świecie. Spożycie zaledwie trzech sztuk (mają wielkość wiśni) pokrywa dziennie zapotrzebowania organizmu na witaminę C.